Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подлезите на Варна - местата, които носят сериозен риск от престъпление

12 октомври 2018, 10:30 часа • 2296 прочитания

Последните събития в страната, свързани със жестокото убийство на журналистката Виктория Маринова от Русе, със сигурност ни карат все повече да се замислим за нашата безопасност.

Много от градовете в България са привлекателни за живот на пръв поглед, но осигуряват ли всички спокойствие и сигурност на хората? Този въпрос накара кореспондентът на Actualno.com във Варна да проучи кои са най-опасните места в морската ни столица, които жителите и гостите ѝ не биха искали да посещават.

След направено допитване до варненци, резултатите са категорични - подлезите в морската ни столица са местата, които изглеждат като страшни подземия, където все по-често стават кражби и други престъпления. Те би трябвало да бъдат по-сигурният вариант за пресичане поради огромния трафик в града. Вместо това, обаче, много хора се страхуват да се доближат до подлезите, които се рушат, наводняват, а през нощта голяма част от тях нямат осветление.

Един от най-опасните подлези във Варна е този на спирка "Явор", споделиха граждани. Много родители се притесняват за децата си, които се налага да преминават през мястото по тъмно, прибирайки се от училище. В близост до подлеза живеят бездомници, там осветление почти липсва, а вътре е пълно с бутилки от алкохол.

Подобни са ситуациите с подлезите в кварталите "Левски" и "Чайка". Варненци разказват, че тези места са се превърнали в свърталище на наркомани и бездомници. Има и случаи на кражби и сплашвания.

"Понякога нямаме друга алтернатива, освен да преминем през подлезите, които не са осветени и се рушат. Не знаем за кое да се притесняваме повече - че ще бъдем нападнати или, че таванът ще ни се срути на главите", притеснени обясняват граждани от квартал "Левски".

Потърсихме представители на МВР и Община Варна, за да дават информация какви мерки са предприети във връзка с решението на този сериозен проблем в града.

Говорителят на МВР заяви, че в сравнение с миналата година, през 2018 година сигналите за нападения и кражби в подлезите са намалели.

От дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" на Община Варна съобщиха, че в момента се извършват ремонтни дейности на пешеходни и на автоподлези. По бул. "Васил Левски" се работи по конструкциите на съоръженията в участъка от бул. "Осми Приморски полк" до ул. "Подвис" и на бул. "Осми Приморски полк" - от бул. "Васил Левски" до бул. "Христо Смирненски". Това са пешеходните подлези до базар "Левски", при спирка "Дубровник", при ул. "Мир", както и авто- и пешеходният подлез по продължението на ул. "Царевец" и на ул. "Подвис". Ремонтните дейности обхващат още автоподлеза на бул. "Осми Приморски полк" при ул. "Христо Смирненски", пешеходен подлез до бл. 28 в ж.к. "Чайка" и при спирка "Спортист". На тези съоръжения се извършва подмяна на хидроизолация, облицовка, осветление.

Към момента текат ремонтни дейности и на съоръжението на сп. "Явор", където се ремонтират стълбите и подходите към автобусните спирки от страната на кв. "Чайка". С цел осигуряване на достъпна среда ремонти бяха направени на подлезите - сп. "Автогара", сп. "Борсата", подлеза до ул. "Йордан Йовков". Поправени са разбитите стъпала, разрушените рампи за детски колички и са подменени липсващите решетки на отводнителните канали, пребоядисани са тавани и стени. Ремонт предстои на осветлението на съоръженията до автогаратата, на сп "Борсата", сп. "Патриарх Евтимий", сп. "Македонски дом", сп. "Осми декември", на подлеза пред Ботаническа градина, сп. "Изгрев" и сп. "Родина".

Надежда Георгиева
Надежда Георгиева Отговорен редактор
Новините днес