Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знам от баба, че изсушените по ТОЗИ начин плодове и зеленчуци са полезни

02 октомври 2021, 16:24 часа

Домашното изсушаване на плодовете и зеленчуците става все по-популярно в днешно време. Освен зимнината, на която са ни научили бабите и дядовците, те са ни оставили и наследство като изсушаването на плодове. Ако пък не знаете как правилно да си направите сушени плодове, прочетете текста, за да получите вкусни и добри резултати:

Най-голям ефект има изсушаването на слънце

Така са приготвяли сушените плодове нашите баби. Това е и най-здравословният начин, но пък отнема повече време. Плодовете се зареждат от слънчевата енергия. Нужни са около 10-тина дни за пълното изсушаване на продукта. Постелете хартия върху тава или равна повърхност, като преди това сте почистили и подсушили. Наредете си плодовете и зеленчуците, като всеки ден ги наглеждайте за насекоми и ги завъртайте. При лошо време ги прибирайте. 

По-бързо изсушаване става във фурната

Сложете плодовете и зеленчуците, които ще сушите, във вряща вода за около 2-3 минути, а след това ги оставете да се охладят, може и в студена вода. Поставете ги върху хартия и тава за печене. Поставяте във фурната, но за различните видове плодове са нужни различни градуси и време за изсушаване. Например за ябълките са нужни 5-6 часа за изсушаване, първоначално на 80 градуса, след това – на 50. При кайсиите е обратното – първо на 50 градуса, после на 70 градуса. Печем по 8 часа на всеки етап. Ако искаме да изсушаваме домати – първите 3-6 часа печем на 100 градуса, а следващите 6-12 часа – на 70 градуса.
Оставете вратата на фурната леко отворена, проверявайте и обръщайте плодовете и зеленчуците, проветрявайте.

Чрез уреди за сушене

Уредите за сушене са най-модерният начин за постигане на добри резултати. Можете да изсушавате каквито плодове и зеленчуци решите, без ограничения. Като времетраене отново имаме до 12 часа, но пък температурата се контролира автоматично, а и уредът действа като фурна с вентилатор. Плюс е, че няма нужда да наглеждате, вадите и обръщате плодовете и зеленчуците, дехидраторът се справя с това сам. 

Сушените плодове, които да консумирате за здрав стомах

Как най-правилно да приготвяме продуктите за изсушаване?

Ще ви дадем някои примери за отделните плодове и зеленчуци и как е най-правилно да ги сушите:
•    Сливи – подбираме узрели такива, изваряваме за няколко минути и след това охлаждаме. Ако не са се нацепили, правим малки разрези с нож за по-бързото сушене;
•    Ябълки – нарязваме на дъги, премахваме семките, а обелката не е задължително;
•    Кайсии – единствено трябва да премахнете костилката;
•    Домати – на кръгчета и поръсени със сол или на четвъртинки със сол, босилек, розмарин, магданоз и зехтин;
•    Чушки – подбираме зрели и здрави такива, но е по-добре да са по-дребни, а не от най-едрите. Дръжте ги далеч от влага и на сухо място.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес