Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаците, които подсказват, че имате анемия

03 юли 2023, 18:00 часа

Желязодефицитната анемия обикновено е малък здравословен проблем, но ако не се лекува достатъчно дълго, анемията може да се окаже много сериозна заплаха.

 Симптомите на човек с анемия са много подобни на стреса, така че анемията може да остане незабелязана и нелекувана.  Анемията е състояние, при което човек няма достатъчно червени кръвни клетки, способни да пренасят необходимото количество кислород до тъканите на тялото. Анемията обикновено не стои сама по себе си като специфично заболяване, а по-скоро произтича от други основни заболявания и може да служи като червен флаг, че под повърхността има много по-сериозен проблем.

Лечението на анемията, в зависимост от тежестта на всеки случай, може да включва всичко - от приема на няколко добавки до подлагане на медицинска процедура. През повечето време анемията може да бъде предотвратена, като направите няколко промени в хранителните си навици. Ако подозирате, че може да имате анемично разстройство, проверете се за следните симптоми и се обадете на Вашия лекар за допълнителен съвет.

Умора

Внезапната липса на енергия и хроничната умора са предупредителни знаци, че може да ви липсва достатъчно желязо. За да могат всички клетки в тялото ви да функционират ефективно, кислородът трябва да може да пътува свободно из тялото. Какво означава това за някой, който е анемичен?

Кислородът се свързва с хемоглобина, който придава цвета на червените кръвни клетки. Ако сте анемични, нямате достатъчно хемоглобин. Това създава проблеми, когато червените кръвни клетки се опитват да разпределят кислород в тялото. Умората започва да се появява, когато има по-малко кислород, достигащ до жизненоважните органи и мускули.

Лекар поясни как да разграничим анемията от изтощението

Това обикновено е само лека умора. Ако чувствате силна умора, трябва незабавно да потърсите медицински съвет от здравен специалист.

Бледа кожа и чупливи нокти

Бледата кожа при анемичен човек се причинява от липсата на хемоглобин в червените кръвни клетки и липсата на червени кръвни клетки като цяло. Тъй като броят на червените кръвни клетки се ограничава, недостатъчно количество достига до повърхността на кожата.

След това кръвта се отклонява от кожата, за да снабди жизненоважните органи, което прави кожата бледа. Въпреки че бледият тен сам по себе си не е непременно признак на анемия, когато се комбинира с другите признаци, той може да бъде добър показател.

Чупливите нокти са друг симптом на анемия, който може да изпитате. Когато те са придружени от бледа кожа, трябва да отидете при вашия лекар, за да ви направят някои кръвни изследвания.

Сърцебиене

Сърцебиенето се появява, когато сърцето ви трябва да компенсира липсата на кислород в кръвта и трябва да работи два пъти повече, за да накара кислорода да циркулира през останалата част от тялото.

Липсата на червени кръвни клетки затруднява дишането. Сърцебиенето често е придружено от усещане за задух, тъй като червените кръвни клетки са оскъдни и не могат да пренасят достатъчно кислород от белите дробове до сърцето.

Шум в ушите

Хората с анемия често чуват шумове във вътрешното ухо, известни като тинитус. Шумът в ушите обикновено се проявява под формата на „звънене“ в ухото, но различните хора могат да чуят различен шум.

Инфекция и сериозно заболяване

Някои хора стават анемични след инфекция. Инфекциите могат да засегнат костния мозък, което от своя страна засяга количеството кръв, произведено от тялото. Костният мозък е производител на кръвни клетки в тялото.

Ако костният мозък е повреден поради инфекция, възпроизвеждането на кръвта може да не се случи или да се случи с по-бавна скорост. Кръвта може да не се замени достатъчно бързо, а понякога загубата на кръв изобщо не се заменя.

Изтощителни заболявания, като ревматоиден артрит, могат да имат този ефект върху костния мозък. Химиотерапията е друг начин да станете анемични. Освен че атакува раковите клетки, химиотерапията има тенденция да атакува и други клетки в тялото, като червените кръвни клетки.

Дефицит на желязо

Без достатъчно желязо във вашата диета, вие няма да замените желязото, което тялото ви използва ежедневно. Храните, богати на желязо, включват зеленолистни зеленчуци (особено спанак или зеле), обогатени зърнени закуски като трици, сушени кайсии, леща и боб, червено месо, черен дроб и яйца.

Дори ако ядете диета, богата на желязо, това не означава непременно, че желязото се усвоява ефективно. Пиенето на кофеинови напитки в часа преди или след хранене може да попречи на желязото да се абсорбира правилно. Освен това спанакът, който е с високо съдържание на желязо, също съдържа оксалат, който свързва и инхибира усвояването му (както и елдата, манголдът, ревенът, бобът и ядките).

За да се възползвате максимално от свойствата на желязото в спанака, комбинирайте с подобрители на усвояването на желязо като витамин С, плодове като лимони, портокали, грейпфрути, месо, риба или птици зеленчуци като броколи, брюкселско зеле, домати, картофи или зелени и червени чушки или бяло вино. Пиенето на портокалов сок непосредствено след хранене също ще помогне на тялото ви да абсорбира ефективно желязото.

Главоболие

Честото главоболие може да е друг знак, че сте анемични. В контекста на заболяване на кръвта обаче главоболието обикновено показва, че има липса на кислород, достигащ до мозъка. Когато това се случи, артериите в главата започват да се подуват, причинявайки болка.

Еднообразното хранене, големите дози кафе и алкохол водят до анемия

Причини за анемия

Преди да може да се лекува анемията, трябва да се открие основната причина. При повечето жени в детеродна възраст анемията или дефицитът на желязо са резултат от обилна менструация. Жените в менопауза и след менопауза може да се нуждаят от допълнително изследване от лекар, за да разкрият причините за анемията.

Пептичните язви кървят, което води до значителна загуба на кръв в зависимост от тежестта на язвата. Загубата на кръв води до анемия и дефицит на желязо. Веднъж диагностицирана и лекувана, анемията също трябва да изчезне.

Анемията може да е индикатор за бъбречно заболяване. Бъбреците помагат на костния мозък при производството на червени кръвни клетки. Когато бъбречната функция намалее и костният мозък спре да произвежда нови червени кръвни клетки, се развива анемия.

Хроничните заболявания или дългосрочните медицински състояния могат да допринесат за анемия.

Лошата диета, лишена от основни хранителни вещества, витамини и минерали, не може да достави на тялото достатъчно енергия, за да стимулира производството на червени кръвни клетки, което води до анемия. Лошото хранене, особено при по-възрастните жени, може да бъде сериозен проблем, който може да бъде избегнат или лесно овладян чрез правилни хранителни навици.

Консумацията на твърде много алкохол често заема мястото на питателна диета при алкохолиците, което също води до анемия.

Източник: https://www.everydayhealth.com/anemia/are-you-anemic-signs-look/

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес