Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо дневникът на благодарността ще промени живота ви

27 септември 2023, 10:32 часа

„Благодаря“  е нещо повече от добро възпитание. Знаете ли, че това е фаза, която може да ви накара да се почувствате по-щастливи и по-здрави? Изразяването на благодарност води до по-свързани взаимоотношения, по-добро здраве и чувство за по-щастливо като цяло. Но това звучи твърде просто, за да е истина, нали? Е, не е, но не е и толкова лесно. Благодарността може да промени живота ви към по-добро, но за да започнете, може да се нуждаете от малко помощ. Ето защо събрахме цялата информация, която трябва да знаете за стартирането на дневник на благодарността тази година и как това ще промени живота ви.

Какво е дневник на благодарността и защо дневникът на благодарността е толкова важен

Нека започнем с основите – какво изобщо е дневник на благодарността? Просто дневникът на благодарността ви помага да оцените живота повече. Това е начин да следите предимствата на живота и да благодарите за нещата, които имате. Но това не е просто дневник на най-добрите ви спомени или страхотни моменти, за които да се връщате назад… това е много повече.

Воденето на ежедневен дневник на благодарността може да ви помогне да останете силни и мотивирани през трудни времена. Това е по две причини. Първо, с времето благодарността ви осигурява вътрешна трайна сила. И второ, дори в най-мрачния си момент можете да намерите нещо, за което да се радвате.

Какви са предимствата на дневника на благодарността

Както вече знаете, показването на благодарност е доказано ефективен инструмент за ума и тялото. Всъщност има много ползи от прекарването на няколко минути всеки ден в записване на това, за което сте благодарни – дори в най-лошите си дни.

Намалява нивата на стрес. Като изразявате емоциите си, вие избягвате тяхното натрупване и създаване на негативни ефекти.

 

Освобождава напрежението. Воденето на дневник е творчески изход, който говори за вашата творческа енергия и ви помага активно да се отпуснете и да се освободите от напрежението.

Помага ви да постигнете по-добро разбиране за себе си. Като фокусирате ума си и записвате нещата, ще започнете да разбирате повече за това, което ви кара да цъкате.

Осигурява грижа за себе си. Не мислете за това време като егоистично. Всъщност воденето на дневник може да ви направи по-добър приятел или партньор.

Създава изясняване и фокусиране върху това, което има значение в живота. Интроспекцията може да ни помогне да разберем какво ценим и да изградим фокус за бъдещи действия.

Как да започнете дневник на благодарността

Лесно е да кажете вземете химикала и започнете да пишете всички неща, за които сте благодарни… но откъде да започнете? С вас и ето как.

Първо, имате нужда от известно време насаме, за да помислите. Дори и да сте супер зает, струва си да намерите 10-15 минути уединение. Това не само ще ви помогне с воденето на дневник на благодарността, но и ще презаредите батериите си.

Ползи от това да си водиш личен дневник

Второ, включете успокояваща музика или звуци и се насладете на момента. Не забравяйте да седнете удобно. В този момент можете да опитате някои медитации на благодарност, които да ви помогнат да се отпуснете. И не забравяйте това изключително важно дишане.

Трето, сега е време да започнете. Вземете писалката си, отворете дневника си и оставете тази благодарност да потече. В началото може да е трудно да разберете за какво да пишете – обещаваме, че ще стане по-лесно – но засега препоръчваме да започнете с някои от подканите по-долу.

Най-добрият дневник за благодарност подсказва, за да започнете

При воденето на дневник на благодарността няма правилни или грешни отговори, а само как се чувствате. Ето защо може да бъде толкова предизвикателно да започнете. Така че, избутайте всички тези притеснения настрана и отделете момент само за себе си. Ето някои от най-добрите подкани в дневника на благодарността, които да ви накарат да продължите. Можете да пишете за:

  • Някой, когото се радваш да имаш в живота си
  • Вашата любима част от деня
  • Положителни новини или нещо, което ви е накарало да се усмихнете
  • Любима песен или картина
  • Подарък, който сте получили наскоро
  • Научен урок
  • Любимо място в района
  • Нещо красиво, което видя днес
  • Любима книга
  • Скорошен комплимент
  • Някой, който те е вдъхновил
  • Предизвикателство, което преодоляхте наскоро
  • Какво обичате в мястото, в което живеете
  • Хоби, което имаш
  • Нещо, което обичате в работата си
  • Едно нещо, което обожавате в тялото си
  • Приятел, който ти дава най-добрия съвет
  • Някой, който ви дава подкрепа
  • Вашето любимо кафене или ресторант
  • Едно нещо, с което невероятно се гордеете

Или нещо друго, което ви е наум. Както се казва, светът е твоята стрида.

Най-добрите ежедневни съвети за дневника на благодарността и други идеи за благодарност

Бъди креативен. Дневникът на благодарността не трябва да се превръща в есе. Можете да бъдете толкова креативни, колкото искате с него. От писане на дълги стихотворения до кратки разкази, картини до снимки, изпълнени с цвят или класическо черно и писане, вашият дневник на благодарността трябва да отговаря на вашия стил. Така че, независимо дали обичате простотата или ексцентричността, зависи от вас как ще си водите дневник.

Накарайте децата да започнат. Воденето на дневник и изразяването на благодарност са страхотни черти, които трябва да притежавате. И колкото по-рано започнем, толкова по-дълго навикът ще остане с нас. Ето защо да включите децата си е страхотна идея. Започнете ги лесно с малки благодарствени бележки към приятелите и семейството, след това станете по-креативни.

Започнете с шаблон. Ако ви е трудно да разберете кой стил да използвате или как да започнете – използвайте шаблон. Това ще ви даде схема за това как и какво трябва да пишете, за да направите воденето на дневник най-ефективно. След известно време, като всеки талант, той ще стане втора природа и лесно ще се изразявате ясно и с цялото си сърце.

Разнообразете се от воденето на дневник. Чувствате се смели? Тогава може би е време да опитате това действие на благодарност. Напишете благодарствено писмо до някой, когото наистина цените, и му го дайте лично. Проучванията показват, че показвайки своята признателност, не само вие, но и усмивка на лицето на другия човек, но можете да направите себе си по-щастливи до шест месеца.

Ето защо трябва да си водите дневник!

Защо трябва да опитам да водя дневник на благодарността

Не искате ли да сте по-щастливи? За формиране на здравословни навици. За да се чувствам по-добре. Разбира се, че го правите. Ето защо, поради всички тези причини и повече, е време да започнете да включвате воденето на дневник в ежедневието си. Не казваме, че воденето на дневник на благодарността е лек за всичко. Но това е грижа за себе си и това е важно за вашето благополучие. Не е егоистично или загуба на време и е един от начините да се почувствате по-пълноценни. Така че, защо не направите нещо просто за себе си и не опитате да водите дневник?

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес