Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вредно ли е алуминиевото фолио? Всеки трябва да знае това!

12 октомври 2024, 08:55 часа

Един от най-верните помощници в кухнята е алуминиевото фолио. Благодарение на него не само успяваме да приготвим перфектното задушено ястие, но то и ни служи за съхранение на редица хранителни продукти.

Алуминиевото фолио способства за подобряването на хранителните навици, като ни помага в приготвянето на по-здравословна храна. Нужно е само да поставим парче месо, зеленчуци, подправки, няколко капки мазнина и да сложим във фурната да се пече. След един час ще имаме сочно, вкусно и много по-малко калорично ястие.

Да не забравяме да споменем, че този кухненски помощник ни спестява и досадното почистване на загорели тави, което за една домакиня е много важно.

Още: Защо трябва да съхранявате хранителното фолио във фризера

Вредно ли е то обаче?

От самото наименование става ясно, че в алуминиевото фолио се съдържа алуминий.

Много е важно да се отбележи, че има храни, които съдържат киселина, например доматите. От здравословна гледна точка фолиото не е безопасно, когато се използва при приготвяне на ястие с домати. В този случай се получава проникване на алуминий в храната. Вероятно сте чували, че високите нива на алуминий са вредни за човешкото здраве.

Ако в човешкият организъм има излишък на метали, това може да доведе до нарушаване работата на нервната система, както и да рефлектира негативно върху други органи.

Още: Хитър трик, с който ще чистите чугунения тиган до съвършенство

Може и да не знаете, но ако големи количества алуминий се отлага в тъканите, след време това може да се окаже причина за по-сериозно заболяване на мозъка.

Сред негативните последици са и обриви по тялото или разстроен стомах.

Разбира се, ако не готвите ежедневно домати и други продукти, съдържащи киселина, няма за какво да се тревожите и спокойно можете да си използвате алуминиевото фолио, защото то няма да навреди на здравето ви.

В случай, че използвате фолиото като покривна част на тавата, притесненията ви ще са напълно безпочвени, тъй като материалът няма досег с продуктите.

Още: Как се почиства тиган с алуминиево фолио?

Ползвайте алуминиево фолио, но бъдете разумни и отговорни!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес