Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени разкриха защо цвеклото е едновременно полезно и вредно

12 август 2023, 11:37 часа

Червеното цвекло, зеленчук с жив и земен цвят, привлече вниманието към себе си заради двойнствената си природа - то е едновременно полезно и потенциално вредно за здравето. Богато на основни хранителни вещества и съединения, цвеклото предлага редица ползи, но консумацията му изисква и известна предпазливост.

Положителната страна е, че цвеклото е хранителна сила. Наситено с витамини, минерали и антиоксиданти, то е с особено високо съдържание на фолиева киселина, манган и калий. Нитратите, които се съдържат в цвеклото, са свързани с подобряване на сърдечносъдовото здраве, тъй като спомагат за отпускането на кръвоносните съдове и по този начин подпомагат здравословните нива на кръвното налягане. Освен това бетаинът, съдържащ се в цвеклото, подпомага функцията на черния дроб и спомага за намаляване на възпаленията.

Спортистите и любителите на фитнеса често се обръщат към цвеклото заради потенциалните му свойства за подобряване на резултатите. Доказано е, че нитратите повишават издръжливостта при тренировки, като подобряват използването на кислород в мускулите, което води до повишаване на издръжливостта и намаляване на умората. Това е довело до възхода на добавките и соковете от цвекло като естествени ергогенни помощни средства.

Въпреки това е важно да се вземат предвид потенциалните недостатъци на консумацията на цвекло. Един от основните проблеми е съдържанието на оксалати в него. Оксалатите са естествено срещащи се съединения, които могат да кристализират и да образуват камъни в бъбреците при податливи хора.

При хората, склонни към образуване на камъни в бъбреците, прекомерната консумация на цвекло може да засили този риск. Освен това, въпреки че цвеклото може да допринесе за здравословни нива на кръвното налягане, високото съдържание на нитрати в него може да повлияе негативно на някои лекарства или медицински състояния. Препоръчително е хората, които приемат лекарства или имат специфични здравословни състояния, да се консултират с медицински специалист, преди да включат цвекло в диетата си.

Засаждане и отглеждане на полезното червеното цвекло

Друг аспект, за който трябва да се внимава, е съдържанието на захар в цвеклото. Въпреки че съдържащата се в него захар е естествена, тези, които следят приема на захар, трябва да внимават, особено когато консумират преработени продукти от цвекло като сокове. Тези продукти могат да концентрират захарите, което може да повлияе на нивата на кръвната захар.

Цвеклото предлага редица ползи за здравето, включително подпомагане на сърдечносъдовата система, подобряване на издръжливостта при физически упражнения и насърчаване на чернодробната функция. Богатият му хранителен профил го прави ценно допълнение към балансираната диета.

Съдържанието на оксалати в него обаче поражда опасения за хората, склонни към образуване на камъни в бъбреците, а съдържанието на нитрати може да доведе до взаимодействия с лекарства. Както при всяка храна, умереността е от ключово значение. Препоръчва се да се консултирате с доставчик на здравни услуги преди да направите значителни промени в диетата, особено при хора с основни заболявания.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес