Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Три съвета за това как да се преборите с депресията

04 юли 2023, 10:33 часа

Депресията е проблем, който засяга милиони хора по света. По темата за менталното здраве в България се говори рядко, а доста хора не могат да разпознаят това състояние дори и да го имат. Може да е трудно да се справите с него и много хора се чувстват претоварени и безнадеждни, когато се опитват да го преодолеят. Има обаче доказани стъпки, които можете да предприемете за справяне и преодоляване на депресията. В тази публикация ще обсъдим някои от тях, които дават ефективни резултати: 

Правете физически упражнения

Физическата активност е чудесен начин да подобрите настроението си и да намалите симптомите на депресия. Проучванията показват, че редовните упражнения могат да бъдат също толкова ефективни, колкото лекарствата за лечение на депресия. Упражненията освобождават ендорфини, които са естествени химикали, които помагат за подобряване на настроението и намаляване на болката. Освен това може да ви помогне да отвлечете вниманието си от негативните мисли и да ви осигури чувство за постижение. 

Депресия: Всичко, което трябва да знаете за нейните ранни признаци

Потърсете професионална помощ

Ако се борите с депресия, важно е да потърсите професионална помощ. Специалист по психично здраве може да ви помогне да разработите план за лечение, който работи за вас. Това може да включва терапия, лекарства или и двете. Терапията може да ви помогне да идентифицирате негативните мисловни модели и да развиете умения за справяне, докато лекарствата могат да помогнат за облекчаване на симптомите на депресия. Особено ако имате проявления от типа на паник атаки и проблеми със съня. 

Грижете се съзнателно за себе си 

Грижата за себе си е съществена част от това да се справите с депресията. Това означава да се грижите за себе си както физически, така и психически. Уверете се, че спите достатъчно, храните се здравословно и се занимавате с дейности, които ви носят радост. Също така е важно да поставите граници с другите и да приоритизирате собствените си нужди. 

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес