Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този плод прелива от витамин С и сваля килограми

22 ноември 2023, 18:16 часа

Кивито, малкият, пухкав плод с яркозелена месеста част и малки черни семки, е не само вкусно допълнение към плодовите салати и смутитата, но и хранителна сила с многобройни ползи за здравето. Универсалността му се простира отвъд приятния му вкус, което го прави ценен компонент в различни аспекти на нашето благосъстояние.

На първо място, кивито е известно с изключителното си съдържание на витамин С. Едно средно голямо киви може да осигури повече от препоръчителния дневен прием на витамин С, който играе решаваща роля за поддържане на имунната система. Това прави кивито ценно предимство през сезона на настинките и грипа, тъй като помага на организма да се пребори с инфекциите и повишава цялостната имунна функция.

Само по 1 киви на ден - ще направи чудеса с тялото ви!

Освен това кивито е отличен източник на диетични фибри. Комбинацията от разтворими и неразтворими фибри в кивито подпомага здравето на храносмилателната система, като предотвратява запек и поддържа редовни движения на червата. Съдържанието на фибри допринася и за усещането за ситост, което прави кивито здравословна закуска за тези, които се стремят да контролират теглото си.

Освен ползите за вътрешното здраве, кивито предлага предимства и за здравето на кожата. Високите нива на антиоксиданти, включително витамин С и Е, съдържащи се в кивито, допринасят за неутрализирането на свободните радикали, като помагат за предпазването на кожата от преждевременно стареене и увреждане, причинено от факторите на околната среда. Редовната консумация на киви може да доведе до подобряване на структурата на кожата и младежко излъчване.

Интересно е, че кивито се свързва с по-доброто качество на съня. Това се дължи на съдържанието му на серотонин - невротрансмитер, който регулира съня. Консумацията на киви преди лягане може да помогне на хората да заспят по-бързо и да се насладят на по-спокоен сън, което го прави естествено средство за борба с безсънието или нарушените модели на съня.

Кога е най-добре да ядете киви - сутрин или вечер

В допълнение към хранителните му ползи, уникалният ензим на кивито, наречен актинидин, подпомага храносмилането на протеините. Това прави кивито фантастична добавка към маринати за месо, тъй като помага за омекотяването на протеините и подобрява цялостния вкус на ястието. Способността на ензима да разгражда белтъчините също допринася за подобряване на храносмилането и усвояването на хранителните вещества, когато кивито се консумира с храната.

Кивито е най-полезно заради съдържанието на витамин С, който повишава имунната система, фибрите, които подпомагат здравето на храносмилателната система, антиоксидантите, които подобряват състоянието на кожата, серотонина, който регулира съня, и ензима, който усвоява протеините. Независимо дали се консумира самостоятелно, добавено към плодова салата, смесено в смути или използвано в маринати, гъвкавостта на кивито и неговият хранителен профил го правят ценно и вкусно допълнение към здравословното и добре балансирано хранене.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес