Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези храни могат да ни докарат здравословни проблеми

13 януари 2023, 19:00 часа

Храната е един от нашите фактори за това какъв ще е нашият живот. Спрямо начина на хранене, който сме избрали, донякъде избираме и съдбата си - ако постоянно се тъпчем с вредни храни, е близо до ума, че има риск да сме с надномерно тегло и да отключим някои здравословни проблеми. Ако обаче заложим на здравословно и балансирано хранене, тези рискове за значително по-малки. 

Много хора се оправдават със забързаното ежедневие и липсата на време за приготвяне и подготовка на домашна храна, а към това навсякъде заобикалящите ни сладки изкушения допринасят да се храним все по-неправилно. 

Замразени храни, тестени изделия, полуфабрикати, мазни изкушения - ако те присъстват в почти всяко наше хранене, негативните ефекти не са само върху килограмите ни, но и върху когнитивните ни способности. 

5-те храни, които са едни от най-вредните у нас

Според проучване, проведено на територията на Бразилия, включващо над 10 000 души, хората, често консумиращи вредни храни, са с 28% по-застрашени от спад на когнитивните способности.

Кои са свръхпреработените храни?

Това са всички изкушения, които откриваме в хранителните магазини и заведения. Например газирани напитки, чипсове, пакетирани храни, зърнени храни с много захар, полуфабрикати, замразени храни и т.н.

Двустранните мнения на експертите

Част от експертите поставят под въпрос и не се съгласяват напълно с проведеното бразилско проучване, което ви споделихме в горните редове. Те отбелязват, че е открита връзка между когнитивния спад и вредната храна на база наблюдения, но нямаме достатъчно информация за самите анкетирани участници, тъй като когнитивният спад при тях може да се дължи и на други фактори. Сред тези фактори попадат например ниска консумация на зеленчуци и плодове, алкохол, тютюнопушене, ниска физическа активност. Няма доказана причинно-следствена връзка между консумирането на свръхпреработени храни и когнитивния спад, споделя мнението си експертът Дуейн Мелър.

3 вредни храни, които отключват тромбозата за седмица

Той също така казва, че на база изследването не може да се определи и дали свръхпреработените продукти непременно са по-вредни от храните, съдържащи големи количества мазнини, сол или захар. Разбира се, той се съгласява, че вредните ефекти от всички типове изброени храни дотук не са никак за подценяване и са всеизвестни.

Важно е да отбележим и какво се има предвид под “когнитивен спад” - влошаване на способностите на отделния човек, свързани с вниманието и концентрацията, паметта, креативността, усвояването на нова информация, силата на волята и т.н.

Всички експерти споделят общото мнение, че храната е сред най-важните фактори за цялостното здраве на човек. Независимо дали храните са свръхпреработени, или просто съдържат големи количества сол, захар или мазнини - те са потенциална опасност за наднормено тегло и много видове рак, заболявания на сърцето и т.н.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес