Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази мощна билка сваля холестерола и регулира кръвната захар

27 май 2024, 19:13 часа

Сминдухът, известен още като семена от сминдух, има дълга история на употреба заради лечебните си свойства. Това скромно семе е било добре познато на древните гърци, които са го използвали преди Олимпийските игри, за да подобрят физическото си представяне и здраве. Днес съвременната наука потвърждава това, което древните мъдреци интуитивно са знаели: сминдухът е мощно средство за понижаване на повишения холестерол и триглицериди.

Вижте още: За здрав стомах: 6 храни, които са натурална бомба от пробиотици

Сминдухът намалява холестерола и триглицеридите

Сминдухът съдържа високи нива на диетични фибри, особено галактоманан, който помага за намаляване на абсорбцията на холестерола в червата. Проучванията показват, че консумацията на сминдух може значително да намали нивата на общия холестерол, LDL (лошия) холестерол и триглицеридите в кръвта. В допълнение, сминдухът помага за повишаване на нивата на HDL (добър) холестерол, което допълнително допринася за здравето на сърдечно-съдовата система. Сминдухът повишава секрецията на жлъчни киселини, които намаляват депата на холестерола в черния дроб, сапонините, които съдържа, образуват съединения с холестерола и по този начин намаляват абсорбцията му. Благодарение на наличието на фибри, скоростта на дифузия през лигавицата е намалена и по този начин намалява усвояването на холестерола.

Сминдухът намалява нивото на кръвната захар

Учени от Джайпур, Индия са доказали, че сминдухът понижава нивата на кръвната захар при диабет тип 2, като намалява резистентността на организма към инсулин и премахва излишните триглицериди от кръвта. Интересът на индийските учени към това растение не е необичаен, като се има предвид, че сминдухът е едно от съставките на кърито.

Вижте още: Лекар: Тези 2 храни ускоряват метаболизма

Как да използвате сминдух?

Можете да консумирате сминдух под формата на прах, семена или като хранителна добавка. Добавянето на сминдух към ежедневната ви диета е лесно: можете да го поръсите върху кисело мляко, да го добавите към смутита или да го използвате като подправка в различни ястия.

Рецепта за чай

 

Добавете пълна супена лъжица семена от сминдух към врящи 250 милилитра вода и оставете да ври две до три минути. Покрийте и оставете да престои 10-15 минути. След това прецедете чая.

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес