Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Силни храни за силно зрение - не пропускайте тези

21 януари 2023, 15:36 часа

Морковите са богат източник на каротин (провитамин А). Перфектно укрепва очите ви, помага и предотвратява късогледството. Но пиенето на сок от моркови без ограничения не е добре, защото предизвиква пожълтяване на кожата.

Сокът от магданоз е много полезен при заболявания на очите и зрителния нерв, конюнктивит. Също така допринася за възстановяване на зрителната острота. Елементите, съдържащи се в сока от магданоз, укрепват кръвоносните съдове. Смесете го с вода или с друг зеленчуков сок.

Над колко часа на ден компютърът се превръща във вреден?

Шипката е лидер по съдържание на витамин С, който се използва ежедневно за силно зрение.

За хората, страдащи от късогледство, глогът също е полезен. Toй е богат на аскорбиново желе и каротин. Плодовете на глог могат да се запарват на чай.

Богат на каротин, важен за здравето на очите е тиквата. Ограничения в консумацията на тиква няма. Добавете тиква към салати, супи, пюрета.

Кайсиите имат положителен ефект върху съдовете на очите във всяко изображение: пресни плодове, сок, сушени кайсии.

Много полезни са боровинките за доброто зрение. Този плод е добър със своите лечебни свойства. Може да се приема в захаросана форма, през лятото е полезно и сладко от боровинки.

Ядките са източник на витамин Е, който е необходим за образуването на колагенови и еластинови влакна върху съединителната тъкан на очите.

Знаете ли кой витамин подпомага зрението?

Черният дроб (не само телешки) отдавна се прилага като полезна храна за очите. Вече е научно доказано, че именно телешкият дроб съдържа най-много витамин А. Най-просто казано, черният дроб е животински аналог на морковите.

Спанак - богат на витамин С. Използването на спанак от 2-4 пъти седмично намалява риска от възрастова слепота и развитие на катаракта. Американските учени като цяло смятат, че спанакът може да лекува някои форми на слепота и в момента работят върху разработването на такава лечебна техника.

Яйца - те са богати на витамин А. И въпреки че нямат толкова много от него, колкото в морковите, само две яйца (жълтъци) са достатъчни, за да задоволят дневната нужда на организма от този витамин.

Портокали - един портокал съдържа дневна доза витамин С. Но този цитрус е богат и на витамин А. Известно е също, че етеричното масло от портокал подобрява зрителната острота.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес