Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Схваната долна част на гърба: Какво да направите за бързо възстановяване?

02 октомври 2023, 14:11 часа

Гърбът е много уязвима част от човешкото тяло, която трябва да бъде защитена. Той може лесно да се схване по време на дълга разходка или дори при седене на топъл офис стол. По правило реакцията на организма е съвсем очаквана и много неприятна. Затова е важно да знаете какво да правите в такава ситуация.

Основният симптом на простуда в гърба е остра и неприятна болка. Човек е принуден да бъде в определено положение, така че нищо да не го боли отново. Ходи, лежи, седи в нея. И се опитайте да не правите резки движения. Дори дишането става болезнено.

Как да се справите с това в началото?

За да облекчите състоянието, можете да използвате само две неща:

Топлина: Важно е да увиете гърба си с нещо, което ще го поддържа топъл. Можете да използвате специални колани и загряващи мехлеми.

Почивка: Опитайте се да се движите колкото е възможно по-малко. Трябва да сте в легнало състояние поне през първия ден. Важно е леглото да не е меко, а умерено твърдо.

Ако реагирате на болката незабавно и дадете почивка на гърба си, той ще се излекува много по-бързо, отколкото обикновено.

Физически упражнения за поддържане на изправен гръб

Как да се лекувате, когато долната част на гърба ви е схваната?

За съжаление тук може да има само едно лечение - пълен покой и топлина. Всъщност, точно както при първата помощ. Ако е възможно, най-доброто решение би било да си вземете отпуск по болест и да не правите нищо в продължение на няколко дни, за да не натоварвате гърба си. Ако почивката не помогне, трябва да се консултирате с лекар. По същия начин, ако болката не изчезва дълго време. Лекарят е в състояние да препоръча по-ефективни лекарства.

Народни средства за лечение на болки в долната част на гърба

Вместо мехлеми и други химикали, можете да използвате доказани народни средства, когато човек има схваната долна част на гърба. Сред тях има много такива, които са способни да загряват не по-зле от всеки, дори и от най-мощния мехлем.

На първо място трябва да обърнете внимание на соления компрес. За да го създадете, трябва да изсипете морска сол върху лист хартия за печене и да го загреете във фурната. След това изсипете горещата сол в торбичка, винаги платнена, увийте я с кърпа няколко пъти, ако солта е твърде гореща, и я приложете на гърба си. Веднага щом солта започне да се охлажда, трябва постепенно да отстраните слоевете на кърпата.

Масажът също помага много. Веднага след вземането на гореща вана трябва да отидете на процедура. Но в същото време, ако има силна болка, масажът не може да се направи.

Как да се научим да спим по гръб – за страдащите от безсъние

Ако имате схващане в долната част на гърба, първото нещо, което трябва да направите, е да спрете да се притеснявате. Това е голямо предизвикателство, защото болката е психоемоционален отговор на увреждане на тъканите или на потенциално увреждане. Случва се така, че мозъкът невинаги реагира адекватно на така нареченото увреждане. Мозъчният център изпраща предупреждение към тялото, че движението е много опасно, но много често алармата се оказва фалшива. Основното е да не си играете с мозъка, да не се притеснявате и да не забравяте, че най-често болката в гърба е доброкачествено явление, което при повечето хора отминава без намесата на специалисти.

Ако болката е локализирана в гърба и не се излъчва към никоя друга част на тялото, трябва да тренирате мозъка си: Позволете си плавни малки движения. За целта е достатъчно да направите лека загрявка, прости упражнения за гърба без тежести. Йога, пилатес и други зони за разтягане са идеални за тази цел. Обикновено след такава тренировка болката изчезва от само себе си.

Ако дискомфортът в гърба издава някаква болкова реакция към други части на тялото (ирадиация), например към крака, стъпалото и т.н., е необходим преглед от специалист. Също така, ако болката е нетипична, т.е. симптомите се засилват през нощта, на мястото на дискомфорта се появява пулсация, няма положение за покой, т.е. такова, при което болката би отшумяла, консултирайте се с общопрактикуващ лекар или невролог.

Съществуват и други симптоми, за които задължително трябва да се обърнете към лекар. Така че, ако имате висока температура, мускулна слабост или изтръпване на краката, проблеми с уринирането и/или дефекацията или болки в гърба, незабавно се свържете със специалист. Освен това, ако имате анамнеза за рак, също трябва незабавно да се обърнете към лекар, ако изпитвате болки в долната част на гърба. Разбира се, ако болките в гърба се влошат след прекарана травма, трябва незабавно да се обърнете към Вашия лекар. Препоръките за посещение при лекар са насочени предимно към хора в напреднала възраст (над 50 години) и млади хора (под 18 години).

Трябва ли да приемате лекарства? 

Разбира се, можете да приемате лекарства, но сега на този вид лечение се гледа много негативно. В края на краищата можете да се отървете от болката без лекарства чрез физически упражнения, релаксация и спокойствие.

Важно: много често болката в гърба е своеобразен знак, че нещо в живота трябва да се промени. Например болката в долната част на гърба може да е сигнал за необходимостта от увеличаване на физическата активност или че е време да оцените и коригирате психоемоционалния си фон. 

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес