Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Растения срещу хапчета: Ефективни естествени антибиотици

14 април 2023, 19:11 часа

Защо растенията са по-добри от хапчетата

Безспорно е, че откриването на антибиотиците е спасило милиони животи от самото им създаване. Благодаря на трима души: микробиолога Александър Флеминг, химиците Хауърд Флори и Ернст Чейн. Първият открива пеницилина, а другите двама учени изобретяват начини за пречистването му.

Но, за съжаление, всяко лекарство, ако се използва в големи дози или неоправдано по отношение на диагнозата, може да причини много проблеми.

Естествените антибиотици обаче могат да ни помогнат. Приемайки ги, ние не рискуваме здравето си, на практика елиминираме комплексните странични ефекти, а също така стимулираме имунната си система.

Естествените средства за лесно заспиване

Най-ефективните природни антибиотици

Чесън

Съдържа веществото алицин, което е достатъчно добре проучено, за да може без съмнение да се нарече основният природен антибиотик. Благодарение на уникалния си състав, чесънът има антисептично, противовъзпалително и дори заздравяващо действие. Позволява ви да се борите успешно със стомашните и чревните бактерии, които водят до развитието на гастрит, язва и колит.

Червен пипер

Това растение съдържа друго вещество, което всъщност го прави толкова лютиво - капсаицин. То перфектно се бори с чревни инфекции, поради което червеният пипер е толкова популярен. Освен това се бори с кръвните съсиреци, което означава, че намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Но дори и да сте любители на хранителните „тръпки“, пиперът не трябва да се яде в много големи количества. Активните вещества в него могат силно да подразнят стомашната лигавица, причинявайки алергии.

Куркума

Името на растението идва от името на активното му вещество - естественият антибиотик куркумин. Помага в борбата дори с бактериите, устойчиви на химически антибиотици. Вярно е, че не винаги и не всеки се нуждае от такава ударна доза куркумин. Често е достатъчно умерено добавяне на куркума към храната за кулинарни цели.

Лекар: Тези 5 храни разреждат кръвта и отпушват съдовете, яжте една от тях всеки ден

Джинджифил

Прекрасен, ароматен природен антибиотик, който е враг на редица вредни микроорганизми. Препоръчва се и при настинки и грип, поради високото съдържание на аскорбинова киселина.

Пчелен мед

Пчелите ни правят голяма услуга, като произвеждат мед. Вярно, правят го за собствени нужди. Но хората отдавна са разбрали колко уникален е този деликатес, който в комбинация може да се счита за лекарство. Една лъжица мед незабавно облекчава неприятните симптоми на възпалено гърло, топла напитка с мед премахва температурата, повишава устойчивостта на имунната система.

Червена боровинка

Полезни са не само плодовете, но и листата. Те съдържат веществото арбутин, което се използва при пиелонефрит и цистит. Естественият антисептик засилва действието на химическите антибиотици, ако е необходимо, и може да бъде отличен адювант. Черната боровинка успешно се бори с глисти, подпомага изтичането на жлъчката, повишава киселинността на стомаха и понижава кръвното налягане.

Малини

Не напразно от незапомнени времена, когато не е имало такова разнообразие от лекарства, хората са били лекувани именно с това лекарство. Малината намалява температурата заради потогонното си действие и се бори с инфекциите, повишава устойчивостта на кръвоносните съдове. Ето защо малината може да се нарече достоен конкурент не само на антибиотиците, но и на аспирина.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес