Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пътуване с диабет: 9 стъпки, които трябва да знаете, преди да тръгнете на път

23 юли 2024, 13:42 часа

Между проследяването на евтини полети, проучването на вашата дестинация и правенето на резервации, много планиране отива в пътуването. Добавете към това управление на диабета и подготовката за пътуване понякога може да изглежда обезсърчително.

Но с малко експертно планиране няма причина да жертвате здравето си или ваканцията си. Следвайте това ръководство за допълнителни предпазни мерки, които да вземете предвид, както и съвети за безопасни начини да излезете от обичайната си хранителна рутина, когато сте далеч.

Какво трябва да направите, преди да тръгнете

Вашите приготовления ще зависят от това къде и колко дълго сте далеч, но всеки пътник с диабет трябва да започне с тези стъпки.

Вземете бележка от лекар

Помолете Вашия лекар да напише бележка, обясняваща Вашето състояние (напр., ако имате диабет тип 1 или тип 2) и Вашите нужди от лекарства. Добра идея е да направите няколко копия на бележката, в случай че я загубите.

Колкото повече крачки изминаваме на ден, толкова по-малък е рискът от диабет и хипертония

Докато сте в кабинета на лекаря, може да искате да поискате допълнителна рецепта, в случай че трябва да получите повече лекарства, докато сте далеч. Можете също да използвате тази среща, за да създадете план за действие, когато изпитвате спешен диабет.

Обадете се на авиокомпанията предварително

Ако летите за първи път, добра идея е да прегледате уебсайта на авиокомпанията, за да видите какво е разрешено на борда и дали могат да приемат специални заявки или не.

Обикновено авиокомпаниите няма да ви спрат да носите вашите лекарства за диабет и консумативи на борда, но те може да имат специална процедура за проверка и обработка на вашите лекарства. Важно е да запечатате всички лекарства в различна найлонова торбичка от другите течности и всичко да е ясно етикетирано.

Освен това си струва да попитате дали персоналът на авиокомпанията може да охлади вашето лекарство вместо вас.

Опаковайте здравословни закуски

Бъдете една крачка пред глада си и далеч от нездравословната храна, като приготвяте порции здравословни закуски, които не трябва да се съхраняват в хладилник. Имайте предвид обаче как всяка закуска влияе на кръвната ви захар. Страхотни опции за здравословна закуска са:

  • микс от ядки и семена
  • пуканки на въздух
  • пълнозърнести крекери
  • сушени плодове

Как да останете здрави по време на полет

Колкото и да се подготвяте, понякога нещата не вървят по план. Дори ако се случи най-лошият сценарий, тези стъпки трябва да ви помогнат да се справите безопасно и бързо.

Уведомете другите за вашия диабет

Бъдете честни и откровени за вашия диабет с вашите спътници. Ако пътувате сами, особено важно е да носите медицинска лична карта, която очертава вашето състояние.

По този начин, ако изпитате епизод на ниска кръвна захар и загубите контрол или съзнание, преди да успеете да се справите с това, точната информация ще позволи на хората около вас да помогнат бързо и по подходящ начин.

Също така е добра идея да носите карта в портфейла си с по-подробна информация - като например дали приемате или не инсулин - и инструкции как да се справите с спешен диабет според плана, който сте обсъдили с Вашия лекар.

И накрая, не забравяйте да запазите номера си за контакт при спешни случаи на мобилния си телефон под „Контакт за спешни случаи“. Парамедиците ще потърсят това, ако сте в безсъзнание или не можете да отговорите на въпросите им.

Съхранявайте правилно консумативите за диабет

Първо се уверете, че имате всичките си лекарства и консумативи. За да защитите ефективността на вашето лекарство и да отчетете непредвидени промени в плановете си за пътуване, не забравяйте да:

Носете хладен пакет с гел, за да охладите инсулина си. Недей използвайте торбичка с лед, тъй като замръзването ще развали инсулина ви.

Ендокринолог: Това е най-добрият хляб при диабет

Опаковайте достатъчно консумативи, за да издържат два пъти по-дълго като вашето пътуване. По-добре е да си прекалено подготвен, отколкото недостатъчно.

Уверете се, че всичките ви лекарства са оригинални аптечен етикет върху него.

Дръжте доставките си за диабет под ръка

Дръжте инсулина и лекарствата си в ръчен багаж, съхраняван в кошче над седалката близо до вас или личен предмет под седалката. Не дръжте лекарствата си в регистрирания си багаж.

Винаги трябва да пътувате със закуски в раницата или ръчния си багаж, за да отчетете пропуснати или закъснели хранения. Също така е умно да поддържате концентрирани източници на глюкоза, като глюкозни таблетки, готови, в случай че имате нужда от бърз тласък.

Как да се грижим допълнително за себе си по време на пътуване

Когато графикът ви се промени, е по-трудно да се предвидят и отчитат промените в кръвната захар. Добавете множество нови дейности или много повече време за престой от обикновено и вероятно ще трябва да направите някои внимателни промени, за да предотвратите спешен диабет.

Преценете въглехидратите и калориите преди хранене

Добра идея е да потърсите някои от храните, които очаквате да ядете в онлайн уебсайт за броене на калории, за да видите колко въглехидрати и калории съдържат.

Проверявайте по-често нивата на кръвната си захар

Когато часовете за хранене са склонни да се променят и вие ядете навън повече от обикновено, вероятно ще трябва да проверявате кръвната си захар по-често, за да останете в правилната посока. Стремете се да изследвате кръвта си преди и след като ядете храна за първи път, за да видите как това се отразява на тялото ви.

Бъдете мили към тялото си

Докато сте навън, изследвайки света, не забравяйте, че дългите дни на разглеждане на забележителности могат да изтощят нивата на глюкозата ви, а мързеливите следобеди край басейна могат да доведат до по-високи нива на кръвната захар.

Ако се наслаждавате на различно ниво на активност от обичайното, бъдете готови да изследвате кръвната си захар по-често през деня.

Не винаги е лесно да продължите обичайния си начин на живот, особено когато пътувате през различни часови зони. Все пак е важно да не се отдалечавате твърде много от обичайната си рутина.

Може да сте гъвкави, когато става въпрос за нови дейности, кухня и график, но вашият диабет не е толкова гъвкав. Все пак с малко планиране ще можете да продължите да изследвате света.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес