Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Повишаване на температурата по време на стрес - колко дълго продължава

07 юни 2024, 10:55 часа

Повишаването на телесната температура не означава непременно, че сте болни. Стресът е всекидневно явление. Симптомите му могат да бъдат разнообразни. Има моменти, когато температурата се повишава при стрес и човек се разболява. Медиците твърдят, че постоянното нервно напрежение и стресът стават причина за отслабване на имунитета. Ето защо дори незначителна инфекция може да бъде съпроводена с рязко повишаване на температурата.

Температура при стрес

В медицината съществува такова понятие - „психогенна температура“. Това е буквално температура от нервите, тъй като не е съпроводена с възпалителни процеси. Колкото и странно да изглежда, подобно явление е често срещано. Съществуват и други странични симптоми:

Ако имате тези 3 симптома - значи сте подложени на силен хроничен стрес

- отпадналост;

- главоболие;

- умора и загуба на енергия;

- замайване;

- дискомфорт в сърдечната област;

- задух.

Ако не се обърне внимание на тези явления, след кратко време те ще се превърнат в хронична умора.

Повишаване на температурата при стрес: ако това се случва постоянно

Подобно състояние е съпроводено със сериозни нарушения от страна на имунната, нервната и ендокринната система. За да диагностицирате синдрома на т.нар. хронична умора, обърнете внимание на специфичните симптоми.

1. Температура до 38 градуса по Целзий с неизвестен произход.

2. Мускулна слабост.

3. Раздразнителност.

4. Рязък спад в работоспособността, паметта и активността.

5. Нарушение на съня - безсъние или сънливост.

Невъзможно е да се пренебрегне такова състояние. Тялото дава сериозен сигнал за тревога и се нуждае от помощ, тъй като дори дългата почивка не помага за възстановяване на силите.

Всичко, което трябва да знаете за оксидативния стрес

Термоневроза: от стрес може да се повиши температурата

Сред лекарите може да се чуе понятието „термоневроза“. Учените смятат, че подобно състояние е вид вегетативно-съдова дистония. Най-често това нарушение засяга хора със слаба нервна система. При повишен стрес температурата на човека се повишава. Ако се успокои, състоянието обикновено се нормализира. Но в някои случаи е необходимо да се прибегне до комплексно лечение:

- фитотерапия - бани с лечебни билки;

- умерени физически упражнения;

- приемане на хомеопатични успокоителни;

- психотерапия.

Така че, ако просто имате температура, но нямате други симптоми, помислете какво би могло да провокира подобно състояние. Основното е да запазите спокойствие и да се стремите да поддържате нервната си система в ред.

Експертно мнение

Термоневрозата обикновено се разбира като психосоматично заболяване, когато човек има повишена температура за дълъг период от време. Цифрите в този случай ще бъдат субфебрилни, т.е. температурата ще се колебае между 37-37,5 градуса.

В 90% от случаите температурата е свързана с инфекциозен процес, 9% са заболявания на щитовидната жлеза, автоимунен процес или процеси на мозъчния обем в хипоталамуса - частта от мозъка, отговорна за терморегулацията.

И само 1% от тях ще бъдат треска с психогенна генеза. Преди да постави диагнозата „термоневроза“, лекарят трябва да изключи всички горепосочени заболявания и да проведе много изследвания.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес