Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полезни или вредни - кога да ядем тиквени семки?

23 януари 2024, 14:22 часа

Тиквените семки може да са малки, но са богати на ценни хранителни вещества. Консумацията на малко количество от тях може да ви осигури здравословни мазнини, магнезий и цинк.
Ето кои са основните ползи от консумацията на тиквени семки:

1. Богати са на ценни хранителни вещества.

В 28 г белени тиквени семки се съдържат:
* 128 калории, основно от протеини и мазнини
* 3 г въглехидрати
* 8,6 г протеини
* 14 г мазнини
* 1,7 г фибри
* 56% от препоръчителната дневна доза манган
* 42% от дневната доза мед
* 40% от дневната доза магнезий
* 28% от дневната доза фосфор
* 20% от дневната доза цинк
* 14% от дневната доза желязо.
Богати са също на някои антиоксиданти и малки количества калий, рибофлавин и фолиева киселина.

2. Богати са на антиоксиданти.

Тиквените семки са богати на антиоксиданти като флавоноиди и фенолна киселина. Съдържат също малки количества витамин Е и каротеноиди. Антиоксидантите могат да намалят възпалението и да празпазят клетките ви от вредните свободни радикали. В проучване на плъхове се установи, че масло от тиквени семки намалява възпалението при плъхове с артрит без странични ефекти, докато при животните, на които е дадено противовъзпалително лекарство, има неблагоприятни ефекти.

Тиквени семки - по колко на ден гарантират здравия Ви сън

3. Намаляват риска от някои видове рак.

Някои изследвания показват, че тиквените семки може да съдържат растителни съединения, които помагат за предпазване от развитие на рак. Консумацията на тиквени семки е свързана с намален риск от рак на гърдата при жени в менопауза.
В проучване в епруветка се разкри, че екстрактът от тиквени семки има потенциала да забави растежа и разпространението на раковите клетки на простатата.

4. Благоприятстват здравето на простатата и пикочния мехур.

Тиквените семки могат да помогнат за облекчаване на симптомите на доброкачествена хиперплазия на простатата (ДПХ), състояние, при което простатната жлеза се увеличава, причинявайки проблеми с уринирането. 
Няколко проучвания при хора установиха, че консумацията на тиквени семки намалява симптомите, свързани с ДПХ.
Други изследвания показват, че приемането на тиквени семки или техни продукти като добавки помага за лечение на симптоми на свръхактивен пикочен мехур.

5. Богати са на магнезий.

Тиквените семки са един от най-добрите естествени източници на магнезий, минерал, който често липсва в диетата на много хора от западния свят. Например, в САЩ около 48% от възрастните приемат магнезий под препоръчителната дневна доза. Магнезият е необходим за над 600 химични реакции в тялото ви. Важен е за:

* регулиране на кръвното налягане
* намаляване риска от сърдечни болести
* формиране и поддържане здрави кости
* регулиране нивата на кръвната захар.

6. Подобряват сърдечното здраве.

Тиквените семки са добър източник на антиоксиданти, магнезий, цинк и ненаситени мазнини, които помагат за поддържане на сърдечното здраве.
Едно 12-седмично проучване на 35 жени в постменопауза разкрива, че добавките с тиквено масло намаляват диастоличното кръвно налягане със 7% и повишават нивата на  HDL (добрия) холестерол с 16%. 

7. Намаляват нивата на кръвната захар.

Проучване при здрави възрастни установи, че тези, които консумират ястия, съдържащи 65 г тиквени семки, имат по-ниски нива на кръвната захар след хранене с високо съдържание на въглехидрати.

Тиквените семки обострят това заболяване

8. Богати са на фибри.

Тиквените семки са чудесен източник на диетични фибри. Диета с високо съдържание на фибри благоприятства доброто храносмилане. Освен това, фибрите помагат за намаляване риска от сърдечни заболявания, диабет тип 2 и затлъстяване.

9. Повишават качеството на спермата.

Ниските нива на цинк се свързват с намалено качество на спермата и повишен риск от безплодие при мъжете. Тъй като тиквените семки са богат източник на цинк, те могат да подобрят качеството на спермата.

10. Подобряват съня.

Ако имате проблеми със съня, може да изядете малко тиквени семки преди лягане. Те са естествен източник на триптофан, аминокиселина, която може да помогне за подобряване качеството на съня. Имайте предвид, обаче, че ще трябва да изядете около 170 г тиквени семки, за да постигнете необходимото количество триптофан.

https://www.healthline.com/nutrition/11-benefits-of-pumpkin-seeds#TOC_TITLE_HDR_12

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес