Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пигментни петна? Ето как да се справите бързо с тях

21 август 2022, 17:00 часа

Тъмните петна или хиперпигментацията се появяват по различни причини. Може да има тъмни петна от излагане на слънце, наречени слънчеви петна или лентиги, може да има тъмни петна от орални контрацептиви или хормонален дисбаланс или поради бременност, наречени мелазма, и т.н. Различните видове тъмни петна ще се нуждаят от различни видове грижи/ Следователно преди да се направи опит за избледняване на тъмните петна или хиперпигментацията, най-съществено значение има точната диагноза. За това трябва да се консултирате с лекар.

Ако имате тъмни петна, останали от пъпки, наречени следвъзпалителна хиперпигментация или PIH, ето какво може да се направи, за да им помогнете да избледнеят.

1. Използвайте слънцезащитен крем 

Тъмните петна ще продължат да потъмняват дори при малко излагане на слънце ежедневно. Следователно, за да предотвратите поне потъмняването им, използването на слънцезащитен продукт ще бъде наложително. Можете също така да използвате допълнителна защита от слънцето, като например шапка с широка периферия или чадър.

Вълшебни средства за лице, които пазите в хладилника си

2. Ексфолиращи средства 

Ексфолирането е чудесен начин да разкриете нова и равномерна кожа под горния слой мъртви кожни клетки. Но внимавайте с физическото ексфолиране, особено ако имате пигментация. То може да влоши пигментацията. Химическото ексфолиране, от друга страна, ще премахне мъртвите клетки и също така ще премахне тежкия слой меланин над пигментацията, за да разкрие по-равномерен тон на кожата. Посъветвайте се с вашия дерматолог, за да разберете кое е най-подходящо за вашата кожа.

3. Депигментиращи кремове и серуми

Много чудесни депигментиращи средства се предлагат под формата на кремове и серуми. Те разграждат пигмента и предотвратяват образуването на повече меланин. Средства като арбутин, коджикова киселина, екстракт от женско биле и ниацинамид разграждат пигментацията, освен че имат и различни индивидуални допълнителни собствени действия.

4. Витамин С

Като антиоксидант, той помага за намаляване на прекомерния синтез на меланин, като ограничава свободните редуцирани увреждания в реално време, когато се прилага върху кожата. Продължителната употреба на витамин С за локално приложение може да помогне за избледняването на тъмните петна. Пероралният прием на витамин С е друг начин за изсветляване на кожата и на тъмните петна.

Подпухнало лице: 5 начина да решим проблема у дома

5. Глутатион

Друг мощен антиоксидант, когато се консумира орално, е способен да намали увреждането на кожата от свободните радикали и по този начин да избледнее от тъмните петна.

6. Професионално лечение

Лазерното лечение е най-добрият, най-безопасният и най-бързият начин за избледняване на тъмните петна. Лазерът е най-усъвършенстваната налична днес технология, която може да разруши пигментацията напълно, без да уврежда околната или покриващата я кожа. Освен това е без никакви странични ефекти, ако се извършва от квалифициран дерматолог с помощта на добра машина. 

Важно е да се отбележи, че върху кожата могат да съществуват едновременно един или повече различни видове пигментация. Също така може да са необходими една или повече процедури. Следователно, за да определите и диагностицирате точния тип пигментация, е важно да се консултирате с вашия дерматолог и да обсъдите най-добрия индивидуален план за лечение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес