Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От какво НИКОГА не умират въшките

16 юни 2021, 10:38 часа

Въшките са често срещани при децата. Когато родителите забележат тези малки досадници в косата на детето, обикновено прибягват към популярните методи за унищожение.

Смята се, че измиването на косата с оцет, както и горещият въздух, допринасят за прогонването им. Какво обаче успява да уплаши до смърт въшките и от какво никога не умират?

Днес ще ви разкажем малко повече за точно тези паразити и онова, което е важно да знаете за тях.

От какво никога не умират въшките?

Въшките се хранят с човешка кръв. Забиването на хобота им е съпроводено с дразнещ, а дори и непоносим сърбеж. Самата слюнка, отделяна от паразитите, дразни кожата на главата.

Ако въшките не се хранят с кръв, те могат да оцелеят максимум за един ден.

Шампоаните не убиват въшките!

Погрешно е схващането, че ако мием често косата с шампоан, то ние ще умъртвим малките паразити. Ако използвате обикновени измиващи средства, може да сте сигурни, че няма как да допринесете за тяхното прогонване.

9 народни рецепти за борба с мравките по овошките и растенията

Въшките не изпитват страх от водата!

Дори въшките да са под вода за няколко часа, те не умират. Успяват да се захват изключително здраво за косъма и оцеляват, независимо от температурата на водата.

Ако не се хранят с кръв, въшките няма как да оцелеят. Всъщност това е тяхната единствена храна.

С оцет няма как да убиете въшките.

С оцет единствено можете да улесните сресването на косата, едва след като са били ползвани специализирани препарати за унищожаването им.

Къде най-често си намират скривалища?

Въшките се чувстват най-комфортно зад ушите или около врата. Ако имате някакви подозрения, това са областите, които най-щателно трябва да наблюдавате.

Пробвайте това и ще забравите за най-опасните вредители по зеленчуците

В случай, че забележите малки и подскачащи черни точици по косата на вашето дете, незабавно посетете аптека и си набавете доказани средства за тяхното унищожаване. Спазвайте стриктно указанията, посочени върху опаковката и не изпадайте в паника.

Трябва обаче да се заредите с много търпение, защото понякога почистването на косата от паразитите е дълъг процес, изискващ много време.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес