Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Основни признаци на дефицит на витамин С

12 ноември 2022, 12:30 часа

Назоваха симптомите на дефицит на витамин С и кой е застрашен от този дефицит. Те обаче не са специфични и могат да насочват към други проблеми в тялото. Не е добре да си поставяте сами диагноза, а се допитайте до лекар преди да предприемете нещо.

Проверете себе си, така че грипния сезон да не ви завари неподготвени:

  • Кървящи венци.
  • Червени точки по кожата (петехии).
  • Ярко червени космени фоликули (перифоликуларен кръвоизлив), особено по краката.
  • Синини, които се появяват лесно без конкретна причина.
  • Суха, груба, лющеща се кожа.
  • „Гъши настръхвания“ по бедрата, задните части, ръцете с червеникав оттенък (фоликуларна кератоза).
  • Често кървене от носа.
  • Трудно заздравяващи рани, дълги "седнали" петна след акне.

Кои са най-богатите на витамин C храни?

Химическата структура на молекулата на витамин С е много подобна на тази на глюкозата. И ако ядете много захар, тогава тялото ще усвои глюкозата на първо място. Следователно хората, които ядат много сладко, обикновено имат дефицит на витамин С.

Витамин С присъства в заначителни количества в надбъбречните жлези и се използва за производството на хормоните на стреса. Изключително важен е и за производството на имунни клетки от левкоцити, за синтеза на колаген, за стените на капилярите. Витамин С, извлечен от храната, е мощен антиоксидант.

Дали витамин С е ключът към сияйна кожа?

Но що се отнася до аптечния витамин С, аскорбиновата киселина е синтетична форма, която не е реален витамин С. Най-често аптечният витамин С се прави от сярна киселина и царевично нишесте. В природата аскорбиновата киселина не съществува сама по себе си, тя е само част от комплекса на витамин С. И е невъзможно да се излекува наличен скорбут, които представлява крайна проява на дефицит на витамин С, с аскорбинова киселина. Освен това аскорбиновата киселина увеличава окисляването на свободните радикали в тялото, което значи, че може само да влоши възпалителните състояния на тялото.

За да си набавите нужното за организма ви количество витамин С, ще трябва да промените състава на менюто си. Консумирайте много плодове и зеленчуци, които да имат голямо съдържание на витамин С.

Страдащите от дефицит на витамин С трябва също така да получават съвети за добрите хранителни навици, включително храни с много витамин С, като цитруси, горски плодове и някои видове пъпеш. Зеленчуци с много витамин С включват спанак, червени и зелени чушки, домати, зеле, карфиол, броколи и брюкселско зеле.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес