Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ново проучване: Оцетът лекува депресия

17 август 2024, 19:40 часа

Изследователите са открили, че дневната доза оцет може да подобри симптомите на депресия, сочейки възможността бъдещи лечения да идват с няколко лъжици кисел сок.

Вижте още: Ноктите на ръцете разкриват дали страдате от анемия

Екип, ръководен от Държавния университет на Аризона, не само тества ефектите от редовната консумация на оцет, но също така разгледа метаболитната активност – химичните процеси, които превръщат храната в енергия и други биологични материали – за да потърси причините за ползите, наблюдавани от оцета.

Значителен 86-процентов тласък в нивата на никотинамид (форма на витамин B3) е забелязан сред участниците в проучването, които приемат течен оцет всеки ден. Хранителното вещество преди това е било свързвано с противовъзпалителни ефекти.

оцет

„Тези данни предоставят допълнителна подкрепа, че ежедневното поглъщане на оцет в продължение на четири седмици може да подобри самооценяваната симптоматика на депресия при като цяло здрави възрастни и че промените в метаболизма на [витамин B3] могат да допринесат за това подобрение“, пишат диетологът от Държавния университет в Аризона Хейли Баронг и колеги в тяхната публикувана статия.

Опитът е завършен от общо 28 възрастни с наднормено тегло, но иначе здрави, които са разделени на две групи: едната група приема две супени лъжици оцет два пъти дневно, а другата група приема ежедневно хапче с много малко количество оцет.

По време на четириседмичния експеримент участниците бяха помолени да отговорят на въпроси в две стандартни проучвания за психично здраве: въпросник на Центъра за епидемиологични изследвания за депресия (CES-D) и въпросник за здравето на пациента (PHQ-9).

Вижте още: Учените: Хората остаряват скорострелно на тези 2 възрасти

Въпреки че нямало значителна разлика между групите на CES-D, на PH9-Q имало среден спад от 42 процента в симптомите на депресия за групата с високо ниво на оцет в сравнение с 18 процента за контролната група, приемаща хапче с оцет .

Има някои ограничения: това бил малък размер на извадката, пациентите са имали ниско ниво на депресия в началото и подобренията в симптомите на PHQ-9 не са били значими при вторичен анализ, който е коригиран спрямо резултатите от проучването на изходното ниво. Но Баронг и нейният екип казват, че констатациите изискват по-отблизо връзката.

Депресивните разстройства са най-честите състояния на психичното здраве в света“, пишат изследователите.

"Обичайно предписваните антидепресанти могат да имат сериозни странични ефекти и тяхната ефикасност варира в широки граници. Следователно са необходими прости, ефективни допълнителни терапии."

Проучванията продължават да постигат напредък в по-доброто разбиране на това какво представлява депресията и всички различни фактори, които потенциално могат да повлияят на нея – от качеството на съня до телесната температура.

Ясно е, че депресията варира много между отделните хора и това е мястото, където наличието на по-широк набор от потенциални лечения може да бъде толкова полезно.

Бъдещи изследвания, изследващи ефектите от приложението на оцет при клинично депресирани или изложени на риск популации, както и тези на антидепресанти, са оправдани“, пишат авторите.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес