Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Незабавно научете кои храни са най-пристрастяващи

27 октомври 2021, 12:55 часа

Сред храните има и такива, към които лесно можем да се пристрастим, дори и да не го осъзнаваме на момента. Почти всеки от нас има специално отношение към храната. Едни са привърженици на тестените закуски, други на сладките храни, трети на газираните и т.н. Това означава, че най-често ги включва в менюто си, без въобще да се замисля.

Днес обаче ще ви споделим за онези храни, към които най-лесно можете да се пристрастите. Много внимавайте с тях, за да не се окаже един ден, че сте попаднали в капана им и измъкване от там няма. А дори да има, ще ви коства много повече воля, отколкото, ако се контролирате, докато ги похапвате.

Сладки храни

Разбира се, че сладките храни са едни от най-пристрастяващите. Мозъкът ни се нуждае от тях. Те ни карат да се чувстваме добре, докато ги ядем. Не е препоръчително обаче да злоупотребяваме с количествата.

7 полезни храни, които може да са опасни

Млечни храни

Известен диетолог е категоричен, че млечните храни също притежават тази способност и ние се пристрастяваме към тях. Това не означава, че трябва да ги изключваме от менюто си, но не е желателно да ги ядем всеки ден. В млечните продукти има опиати, известни като козоморфини. Именно те имат отпускащо и успокояващо действие и водят до този вид пристрастяване.

Тестени изделия

И те попадат в нашия списък. Говорим единствено за онези, в направата на които е включена мая като закваска. Някои хора са в състояние да загубят контрол, докато ги похапват, игнорирайки пристрастяващото им действие върху тялото.

Пържени картофки

Към тях определено можем да се пристрастим най-лесно. Дори не осъзнаваме как сме изяли цяла чиния и все още не сме заситили глада си.

Зърнени закуски

И те водят към пристрастяване, затова трябва да ги консумираме наистина разумно и да не прекаляваме с количествата. Не е добра идея да присъстват в закуската ни всеки ден. 2-3 пъти в седмицата е напълно достатъчно.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес