Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Можете ли да се взима вана, ако имате температура?

21 май 2024, 11:00 часа

Може ли да се вземе вана при температура или не? Въпросът е особено актуален, когато температурата не спада в продължение на няколко дни и се налага често да се потите. Какво е мнението на официалната медицина по този въпрос?

Какъв е най-добрият начин на действие за пациента?

Еднозначно на този въпрос експертите не отговарят, въпреки че има нужда от почистване на порите на кожата от пот. Всичко зависи от избрания метод за решаване на проблема. Трябва да се вземат предвид следните препоръки.

- Можете да се измиете, но под душа. Температурата на тялото не трябва да е по-висока от 38°. При по-високи стойности е по-добре това да се прави с мокра кърпичка.

- В навечерието се препоръчва да се затоплите с топла напитка. Отличен е чаят с малини и малиново сладко.

- Температурата на водата не трябва да надвишава 38°.

- Престоят в банята трябва да е възможно най-кратък (не повече от 15 минути) и е по-добре да оставяте вратата открехната. Високата влажност на помещението провокира влошаване на простудата.

Колко градуса е най-добре да бъде морската вода?

- Водните процедури са подходящи за вечерните часове и осигуряват сън като задължителна следваща стъпка.

- Ако имате силно главоболие, е по-добре да отложите процедурата.

- Недопустимо е хипотермия след душ.

- Измиването на главата трябва да се избягва.

- Важно е да се избърше до сухо.

Ако обмисляте дали можете да се къпете с треска, със сигурност ще има повече мнения против, отколкото за. Това не се препоръчва от медицинските специалисти и всеки въпрос, който поражда съмнения, трябва да се обсъди с вашия лекар.

Защо не можете да вземете вана при температура?

Последствията от вземането на вана и извършването на процедури, които спомагат за затоплянето на тялото, са:

- рязък скок на температурата нагоре и като следствие от това - спазми на тялото, затруднено дишане, повръщане;

- влошаване на състоянието на сърцето и кръвоносните съдове: задух, болка, нарушаване на сърдечния ритъм, посиняване на кожата;

- преминаване на заболяването в по-сериозен стадий, например в бронхит или пневмония: засилена кашлица, главоболие, мускулна слабост, умора, силен задух.

Изводът е същият: при температура да се вземе вана означава да се влоши състоянието на отслабения организъм. Особено опасен е този метод на хигиена по време на настинка за хора с високо или ниско кръвно налягане, сърдечни проблеми, разширени вени, нарушено кръвообращение на мозъка.

Експерт обясни дали е безопасно да се къпем, ако имаме температура

Причини за ниска телесна температура

Всеки знае, че нормалната телесна температура на здрав човек е 36,6 градуса по Целзий. Понижаването на стойностите на термометъра до 35, 5 градуса може да говори за някои заболявания. Например, най-популярната причина за понижаване на телесната температура е хипотермията.

Освен това стресът и умората също могат да "понижат" температурата. Не забравяйте обаче и за по-сериозните причини, които включват обостряне на хронични заболявания, заболявания на надбъбречните жлези, щитовидната жлеза. Освен това понякога причината се крие при бременност.

Ако температурата и други противопоказания за вземане на вана няма, но чувствате, че сте преуморени или болни, ще ви помогне ароматна лечебна инфузия. Такава вана ще отпусне тялото ви и ще успокои ума ви, а полезните масла ще ви избавят и от токсините.

За приготвянето ѝ ще са ви необходими 5 капки лавандулово масло, 5 капки масло от розмарин и 2 чаши сол за вана. Добавете всички съставки в топла, не гореща вода и вземете такава вана за 20-30 минути. Ако желаете, можете да добавите и стръкчета сушена лавандула и розмарин.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес