Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Могат ли хората с диабет да консумират череши?

30 май 2024, 11:23 часа

Черешите са добър източник на витамини A, B1, B2, B3, B6, C и K и минералите калий, калций, желязо, мед, манган, магнезий, фосфор и цинк, но добре ли е да ядете повече от 20?

Вижте още: Ботокс в чаша: Топи мазнините подмладява кожата и премахва бръчките

Този плод е известен и с това, че след като вземем една череша, вече не можем да спрем, но експертите предупреждават, че не трябва да прекаляваме и да ядем много череши наведнъж, защото те могат да действат слабително и да причинят лошо храносмилане.

Затова е най-добре да се придържате към препоръчителната дневна доза от около 150 грама, което отговаря на количество от около 20 череши.

Черешите съдържат също диетични фибри, целулоза, пектин, органични киселини (ябълчена, лимонена и винена) и някои протеини и въглехидрати.

Червеният цвят на черешите се придава от антоцианини и други фенолни вещества с антиоксидантно и против стареене действие. Освен това антоцианините имат аналгетичен и противовъзпалителен ефект и затова са много ефективни при артрит.

Антоцианините и проантоцианидините в черешите помагат за потискане на симптомите на астма и алергия, стимулират производството на колаген и облекчават възпалението и мускулните спазми, така че черешовият сок е доказано много полезен за спортисти, които могат да облекчат мускулната болка след бягане и други интензивни дейности.

Вижте още: Какво се случва с тялото, ако пием чай от джинджифил всеки ден?

Черешите съдържат левулоза, захар с нисък гликемичен индекс, която тялото ни усвоява бавно, поради което този плод е много полезен за диабетици. Освен за ядене можете да ги използвате и за приготвяне на сокове, сладолед, плодови салати и освежаващи сладкиши.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес