Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е една от най-полезните храни, която може да подарите на тялото си?

13 юни 2023, 14:00 часа

Кейлът е питателна храна, богата на антиоксиданти, витамин С, витамин К и бета-каротин. Той също така съдържа хранителни вещества, които могат да поддържат здравето на очите, управлението на теглото, здравето на сърцето и др.

Всъщност кейлът съдържа различни полезни съединения, някои от които имат мощни лечебни свойства. Плюс това, той е универсален и може да се похвали с орехов, земен вкус, който работи добре в широка гама от рецепти.

Ето 9 ползи за здравето от кейла, които са подкрепени от науката.

1. Силно питателен

Той е кръстоцветен зеленчук и е тясно свързан със зелето, броколите, карфиола, зелените зеле и брюкселското зеле.

Има много различни видове кейл. Листата могат да бъдат зелени или лилави и да имат гладка или къдрава форма. Най-разпространеният вид кейл се нарича къдраво зеле или шотландско зеле, което има зелени и къдрави листа с твърдо, влакнесто стъбло.

2. Осигурява антиоксиданти

Подобно на другите листни зеленчуци, кейлът е с много високо съдържание на антиоксиданти. Те включват бета-каротин и витамин С, както и различни флавоноиди и полифеноли.

Смята се, че окислителното увреждане е сред водещите двигатели на стареенето и много хронични заболявания, включително рак.

Но много вещества, които се оказват антиоксиданти, имат и други важни функции. Това включва флавоноидите кверцетин и кемпферол, които се намират в сравнително големи количества в кейла.

3. Отличен източник на витамин С

Витамин С е важен водоразтворим антиоксидант, който изпълнява много жизненоважни функции в клетките на тялото. Например, той е необходим за синтеза на колаген, най-разпространеният структурен протеин в тялото.

Кейлът има по-високо съдържание на витамин С от повечето други зеленчуци, като съдържа около три пъти повече от спанака и зелето.

4. Може да понижи нивата на холестерола

Холестеролът има много важни функции в тялото. Той се използва за производството на жлъчни киселини, вещества, които помагат на тялото да усвоява мазнините.

Черният дроб превръща холестерола в жлъчни киселини, които след това се освобождават в храносмилателната система, когато ядете храна с високо съдържание на мазнини. Когато цялата мазнина е абсорбирана и жлъчните киселини са изпълнили предназначението си, те се абсорбират отново в кръвта и се използват отново.

Някои вещества в кейла могат да свържат жлъчните киселини в храносмилателната система и да предотвратят повторното им усвояване. Това намалява общото количество холестерол в тялото.

5. Отличен източник на витамин К

Той е абсолютно критичен за съсирването на кръвта и прави това чрез „активиране“ на определени протеини и им дава способността да свързват калций.

Спаначени кюфтенца с магданоз и булгур: Неустоимо вкусни!

Кейлът е отличен източник на витамин К, като една сурова чаша съдържа почти 70% от препоръчителното дневно количество. Формата на витамин К в кейла е К1, която е различна от витамин К2. Витамин К2 се намира във ферментирали соеви храни и някои животински продукти и може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания и остеопороза.

6. Високо съдържание на бета-каротин

Кейлът често се твърди, че има високо съдържание на витамин А, но това не е съвсем точно. Всъщност има високо съдържание на бета-каротин, антиоксидант, който тялото може да преобразува във витамин А.

Добавянето на кейл към вашата диета, заедно с различни други храни, богати на витамин А, може да ви помогне да задоволите нуждите си от този важен витамин.

7. Може да поддържа здравето на очите

Въпреки че зрението има тенденция да се влошава с напредване на възрастта, има определени хранителни вещества, които могат да помогнат за поддържане на здраво зрение с течение на времето.

Два от основните са лутеин и зеаксантин, каротеноидни антиоксиданти, които се намират в големи количества в кейла и някои други храни.

Много проучвания показват, че хората, които ядат достатъчно лутеин и зеаксантин, имат по-нисък риск от дегенерация на макулата и катаракта, две често срещани очни заболявания.

Градинарите съветват: Добрата грижа за спанака и подходящо време за прибиране на реколтата

8. Може да насърчи загуба на тегло

Кейлът има няколко свойства, които могат да помогнат за регулиране на теглото. За начало е с много ниско съдържание на калории, но все пак осигурява значителна маса, която трябва да ви помогне да се почувствате сити.

Поради ниското съдържание на калории и високото съдържание на вода кейлът има ниска енергийна плътност. Яденето на много храни с ниска енергийна плътност е показало, че подпомага загубата на тегло в множество проучвания.

Кейлът също съдържа малко количество фибри, което е важно хранително вещество, което е свързано със загуба на тегло.

За щастие, добавянето на кейл към диетата е сравнително лесно. Можете просто да го добавите към вашите салати. Популярна закуска е чипсът от къдраво зеле, при който напръсквате малко зехтин екстра върджин или масло от авокадо върху вашето зеле, поръсвате го със сол и след това го печете във фурна, докато изсъхне.

Много хора също добавят кейл към своите смутита, за да повишат хранителната стойност.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес