Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои билки не трябва да се смесват с лекарства?

04 май 2023, 14:00 часа

Лечението с билки в България е познато още през Средновековието. Преди появата на фармацевтичната индустрия и лекарствата билкарите са били онези, които търсели и откривали растения в помощ на хората – цяр от различни болести и болежки. Знанията за ефективността и ползотворните действия на билките при конкретни заболявания се предавали от уста на уста още преди появата на писмеността и са станали част от народната мъдрост и памет.

Някои от рецептите с билки, използвани и до днес, са познати на древния човек и са ни завещани от хилядолетия. Билките реално помагат при редица болестни състояния и това не е нито шарлатанство, нито самовнушение. Някои растения и билки съдържат ценни вещества в естествен вид, които по-късно науката използва за направа на лекарства. Спомнете си например родното кокиче, използвано за лекарство за детски паралич. Лайката и до ден днешен се използва при възпалителни процеси, невенът – за кожни проблеми, изгаряния и рани, мащерката – при проблеми с дихателните пътища и кашлица, а алое и лук са намирали приложение още в лечебните рецепти на древните египтяни.

Това са чудодейните билки, които всеки трябва да отглежда в дома си

Колко е старо билкарството по света?

Трудно бихме определили коя е рождената дата на билкарството, но е ясно, че първият опит за книга с рецепти или по-скоро за учебник по билкарство датира около 2700 години пр.Хр. и е дело на лекари от Древен Китай. Роля за познаването на билките и употребата им в помощ на болните играят не само билкарите, знахарите и самите народи, но и древните лекари като Гален и Хипократ.

У нас традициите, знанията и уменията на българите в билкарството са наследени основно от траките. За разпространението и съхранението на тази форма на лечение допринасят в България най-много богомилите. И днес има дрогерии и аптеки, предлагащи на пациентите различни билкови продукти или сухи билки.

И тъй като билките са познати като продукт, който не съдържа химия, не води до нежелани странични ефекти, продава се без рецепта и дори може да се закупи от магазини, пациентите рядко споделят с лекуващия си лекар какви билки потребяват заедно с предписаното им медикаментозно лечение. Това е груба грешка, която може да повлияе негативно лечението на заболяването, тъй като има билки, които е недопустимо и опасно да се приемат успоредно с определени лекарства. Кои билки не трябва да се смесват с конкретни медикаменти и защо разберете сега.

6-те билки, които трайно спират безсънието

Кои билки не трябва да се смесват с лекарства?

Ако лекуващият ви лекар ви е предписал медикаментозно лечение, не пропускайте да споделите с него не само какви други лекарства приемате, но и какви витамини, минерали, хранителни добавки и билки потребявате. Всички те могат да окажат значимо клинично взаимодействие с определените лекарства, да намалят действието им, да попречат на лечението или да предизвикат други неприятни последствия за здравето.

Това важи с особена сила за билките със силно действие. Най-често те са отговора на въпроса кои билки не трябва да се смесват с лекарства, защото могат да доведат до нежелани реакции. Ако действието на билката е слабо, дори да не е подходяща за съчетаване с дадени медикаменти, ефектът от съвместният им прием няма да е толкова осезаем, докато съчетаването на силните билки с други билки, медикаменти или хранителни добавки следва да е обмислено и обсъдено с лекуващия лекар. Освен билките със силно въздействие други дарове от природата, които да не комбинирате с лекарства, са:

-  Слабителни билки като сена, билки със слузни материали като ленено семе, семена от живовляк и т.н. не трябва да се приемат заедно с лекарства, тъй като намаляват действието на медикаментите. Не е необходимо да се отказвате от билките напълно, просто ги приемайте не по-рано от 3-4 часа преди или след приема на лекарството,  за да не попречат на усвояването му и да не повлияят негативно на лечебното му действие.

-  Едновременният прием на жълт кантарион, известен с успокояващите си свойства, и антидепресанти може да доведе до серотонинов синдром, поради което подобен прием е не просто нежелан, но е и опасен. Същото се отнася и за други две билки – жен-шен и валериана, които също имат успокояващи свойства, но комбинацията им с антидепресанти, анксиолитици или антиконвулсанти е опасна и трябва да се избягва.

-  Жълтият кантарион не следва да се приема и от дами, които използват лекарства против забременяване, тъй като може да попречи на действието им и/или да предизвика кървене. Ако се налага прием на жълт кантарион, важно е да се включи и друг метод за предпазване от нежелана бременност към контрацептивите.

-  Друга билка, която трябва да се приема с повишено внимание, е гинко билоба. Тя е изключително популярна в зряла възраст и основна съставка на множество хранителни добавки заради полезното си въздействие върху паметта и мозъка, но точно заради усиленият ѝ прием от възрастните хора трябва да се внимава с нея. Възрастните приемат често и аспирин или други лекарства, намаляващи съсирването на кръвта, както и антикоагуланти, а тяхното действие се усилва от гинко билоба. Това създава риск от опасно и дори животозастрашаващо кървене. Лекуващият лекар може да минимизира тази опасност, ако споделите с него.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес