Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ключов за доброто здраве: Признаци, че страдате от недостиг на калций

03 май 2024, 13:31 часа

Калцият играе много важна роля в човешкия организъм, защото формира и поддържа костите и зъбите, регулира мускулните контракции, улеснява съсирването на кръвта и помага за предаването на нервни сигнали.

Вижте още: Синдром на неспокойните крака - симптоми и лечение

Освен това калцият помага при клетъчното сигнализиране, ензимната функция и освобождаването на хормони. В тази връзка е важно да се разпознаят признаците, които показват неговия дефицит.

Симптоми за дефицит на калций:

Крампи

Когато става въпрос за калций, обикновено го свързваме с поддържането на здравето на костите и мускулите. Той играе ключова роля в мускулната контракция и релаксация. При недостиг на калций се появяват мускулни крампи. Крампите обикновено се появяват в краката и ръцете и могат да бъдат забелязани дори по време на физическа активност.

Изтръпване на крайниците

Липсата на калций също засяга нервната система, като причинява циркулацията на нервите и допълнително води до изтръпване на определени части на тялото като пръсти, устни или език.

Вижте още: Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема

Слабост и умора

Когато имате недостиг на калций, мускулите няма да функционират правилно и ще се чувствате слаби и летаргични.

Чупливи нокти

Чупливите нокти са един от първите признаци на калциев дефицит. Ноктите може да изглеждат тънки, без блясък или изпъкнали и може да не растат толкова бързо, колкото би трябвало.

Проблеми със зъбите

Калцият е жизненоважен компонент на зъбния емайл, защитния външен слой на зъбите. Адекватният прием на калций може да доведе до отслабване на емайла, увеличавайки риска от проблеми със зъбите като кариес и чувствителност на зъбите. 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес