Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво задължително да ядем при висока температура и какво не може да ядем?

20 юли 2023, 15:33 часа

Ако имате висока температура, елиминирайте следните храни от диетата си, за да помогнете на тялото си да се справи с възпалението. В крайна сметка често правилно подбраната храна помага за намаляване на телесната температура.

Какво не може да ядем при висока температура?

На първо място струва си да се откажете от пикантното и затоплянето за известно време. Включително от здравословния джинджифил, както и други подправки, които имат подобен ефект върху тялото.

Лекар: Ако не можете да задоволите глада си, може да страдате от тази болест

Забраната включва и животински протеин, тоест месо, птици, риба и млечни продукти. Не яжте червени варива, като леща и боб, както и просо. Ако е възможно, трябва да ограничите консумацията на храни с глутен, тоест да премахнете от диетата ечемик, соя, лимец, ръж и други зърнени култури.

Не се препоръчва консумацията на термично обработени зеленчуци (цвекло, патладжан, червен пипер, тиква и моркови)

Какво задължително да ядем при висока температура?

За да се върнете бързо към нормалното състояние, експертите препоръчват на първо място да пиете колкото е възможно повече течност. Вода, сок, плодова напитка - всичко това ще помогне за подобряване на водния баланс и повишаване на имунитета поради витамини.

Плодовете се консумират най-добре пресни. Подходящи ябълки, круши, ананас, лимон и грозде. Те се усвояват бързо и осигуряват енергия. Ако е трудно да се намерят пресни плодове, те могат да бъдат заменени с домашно приготвени.

За какви опасни заболявания може да сигнализира неустоимото желание да ядете нещо?

По време на заболяване храната по принцип трябва да бъде лесно смилаема: бульони, варени пъдпъдъчи яйца, ако са зеленчуци, след това на пара (броколи и картофи).

Ако не можете без подправки, изберете босилек и риган. Босилекът е естествен антибиотик, а риганът помага за намаляване на температурата.

От зърнени храни можете да направите нещо леко, например овесена каша. Съдържа калий, натрий, магнезий, сяра и фосфор. Както и други вещества, необходими за възстановяване.

Разрешени са и ферментирали млечни продукти: кефир и натурално кисело мляко. Те съдържат пробиотици, които възстановяват чревната микрофлора. В крайна сметка там се ражда нашият имунитет.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес