Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво лекува маслото от тиквени семки?

22 февруари 2024, 15:00 часа

Популярен и известен факт е, че семките са сред най-полезните храни, които може да поднесете на трапезата си. Пълни с витамини, минерали, антиоксиданти, те са здравословна храна, която не отстъпва на ядките. Разбира се, трябва да знаете кои семки са ядливи и кои не бива да се консумират, както и за какво са полезни определени семки и/или маслото от тях.

Тиквеното семе се търгува и консумира от незапомнени времена, вкусно е и предпочитано от мнозина, така че въпросът какво лекува маслото от тиквени семки неминуемо буди интерес. Търсим отговора на този въпрос със специалисти, както и препоръки за начина на консумация и за какво трябва да внимаваме, ако консумираме масло от тиквени семки.

Какво лекува маслото от тиквени семки?

Маслото от тиквени семки се използва в кулинарията за готвене на различни ястия заради своя уникален и характерен богат вкус и великолепния си цвят, но не само те определят избора на маслото от тиквени семки като идеален наш помощник в кухнята. Маслото е изключително полезно за здравето, притежава редица предимства и здравословни ползи, което в съчетание с вкуса му, го прави предпочитано от домакините, загрижени за здравето, красотата и фигурата си. Всъщност какво лекува маслото от тиквени семки и за какво точно е полезно?

Тиквените семки обострят това заболяване

-          Маслото от тиквени семки и сърцето

Консумацията на масло от тиквени семки може да подпомогне сърдечно-съдовото здраве, тъй като е богато на полезни за сърцето мазнини. Една супена лъжица масло доставя на тялото цели 14 грама мазнини, при това от полезните за здравето. Особено богато на линолова киселина, която е от ключово значение за здравето на сърцето и участва в поддържане на нивата на кръвната захар нормални.

-          Маслото от тиквени семки и борбата със свободните радикали

Маслото от тиквени семки е изключително богато на антиоксиданти, с което осигурява чудесна защита срещу свободните радикали, подпомага тялото в борбата с тях, бори се с възпаленията и играе ролята на превенция против редица заболявания с възпалителен характер.

-          Маслото от тиквени семки и пикочните пътища

Това масло е едно от най-добрите, на които може да се доверите при проблеми с уринарния тракт особено при мъжете, които след определена възраст масово имат проблем с простатата. Маслото от тиквени семки се използва за насърчаване на здравето на простатата и може да се използва като допълващо лечение на доброкачествена хиперплазия на простатата. Някои изследвания сочат маслото от тиквени семки като полезно и лечебно и при други проблеми, свързани с пикочните пътища – 10 грама масло от тиквени семки дневно в продължение на 12 седмици намалява симптомите на свръхактивен пикочен мехур. 

-          Маслото от тиквени семки и красотата

Освен богатото съдържание на антиоксиданти, които помагат да съхраним не само здравето си, но и младостта на тялото и кожата, маслото е известно и с полезните си свойства за косата – заздравява я, подпомага и ускорява растежа, прави я по-силна и бляскава, като това важи както при консумация, така и при прием на добавки с масло от тиквено семе и при локално  приложение – като маска за коса. Проучване сочи маслото като полезно за господата с косопад, притеснени от оплешивяване, като резултатите сочат, че значително намалява косопада. 

Не е за вярване колко са полезни тиквените семки

Рискове от употребата на масло от тиквено семе

Освен какво лекува маслото от тиквени семки е нормално да се запитате и има ли рискове при приема, за какво да внимавате, какво да имате предвид. Ето какво съветват специалистите:

  • Маслото обикновено няма странични ефекти и не представлява риск приемът му, но единици хора могат да се окажат алергични, а алергичните реакции могат, макар да е още по-рядко, да бъдат тежки. Ако забележите алергична реакция, преустановете приема и потърсете лекарска помощ незабавно, тъй като алергиите могат да се развиват бързо и да доведат до минути до състояния, които застрашават не просто здравето, но и живота на страдащия.
  • Необходимо е да се консултирате с лекаря си, преди да използвате масло от тиквени семки, ако приемате лекарства за хронични заболявания, тъй като са възможни нежелани взаимодействия особено ако не хапвате маслото, а го приемате под формата на хранителна добавка.
  • Не прекалявайте с приема. Ако го използвате като хранителна добавка, следвайте дозите, посочени на опаковката, а ако готвите с него, използвайте количество, каквото бихте използвали от слънчогледово масло или зехтин, а не значително по-големи количества.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес