Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как най-лесно се белят картофи

16 септември 2024, 07:00 часа

Картофите са основна съставка в кухнята на много домакинства по целия свят. Те могат да се използват за приготвянето на разнообразие от ястия – от супи и яхнии до пюре и пържени картофи. Въпреки че картофите са обичани заради вкуса и универсалността си, един аспект от готвенето с тях често е досаден – беленето. Процесът може да бъде отегчителен и времеемък, особено ако не се използват правилните техники. В тази статия ще ви представим няколко лесни метода за белене на картофи, които ще ви спестят време и усилия.

Традиционно белене с нож

Беленето с нож е най-познатият метод, но не винаги е лесно да се изпълнява правилно. За да улесните процеса, първо изплакнете картофите и ги подсушете добре. Това ще предотврати хлъзгането им по време на беленето. Отрежете горната и долната част на картофа, така че да се получат плоски повърхности. Поставете картофа върху дъска с една от отрязаните страни надолу, за да бъде стабилен. След това започнете да белите отгоре надолу, като използвате ножа внимателно, за да избегнете порязвания.

Само хитрите домакини знаят как да обелят 1 кг картофи за 1 минута

Лесни трикове за белене на млади картофи

Младите картофи имат много по-тънка кора, което улеснява беленето им дори без нож. Ето някои хитрини, които ще ви помогнат:

1. Със сол

Този метод изисква само обикновена сол и найлонова торбичка. Сложете измитите картофи в торбичката, добавете няколко лъжици сол и затворете добре. Разклащайте и мачкайте внимателно торбичката с ръце за няколко минути. Солта действа като абразив и помага за лесното отстраняване на тънката кора. След това просто изплакнете картофите под вода.

2. С метална гъба

Металната гъба, която обикновено се използва за миене на съдове, също може да бъде полезна за белене на млади картофи. Нежно търкайте измитите картофи с гъбата, за да премахнете кората. След като приключите, изплакнете картофите и те са готови за готвене.

картофи

3. Със сито

Този метод е идеален за малки млади картофи. Поставете средно сито в мивката и го изплакнете с вода. Сложете картофите в ситото и разклащайте, сякаш ги пресявате. Търкането на картофите един в друг и в мрежата на ситото ще помогне да се премахне тънката им кора.

4. Белене на картофи с помощта на топла и студена вода

Техниката с топла и студена вода е лесен начин за белене на картофи. В един съд налейте вряла вода, а в друг – студена вода с лед. Потапяйте измитите картофи за около 30 секунди в горещата вода и след това ги прехвърляйте веднага в студената. Рязката смяна на температурата ще направи кората лесна за обелване само с пръсти.

Как най-лесно да белим картофи

Как да обелим варени картофи?

1. В студена вода

След като картофите се сварят, ги извадете един по един с лъжица и ги потопете в студена вода за около 10 секунди. Преди това, не забравяйте да направите малък разрез около обиколката на всеки картоф, без да навлизате в пулпата. Кората ще се отлепи лесно и бързо, без да се изгорите.

2. С нож и вилица

Друг метод за обелване на варени картофи е като използвате нож и вилица. Набодете сварения картоф с вилицата, притиснете го към дъската и внимателно отлепете кората с ножа. Така ще избегнете опарване на ръцете и ще обелите картофите бързо и безопасно.

Беленето на картофи не е нужно да бъде скучна и неприятна задача. С помощта на правилните техники и малко практика, този процес може да стане лесен и дори забавен. С тези съвети ще спестите време в кухнята и ще се насладите на вкусните картофени ястия без излишни усилия.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес