Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се справим с грубите и нападателни хора?

28 януари 2021, 12:37 часа

При комуникацията си с хора непрекъснато ни се налага да изпадаме в неудобни ситуации. И това е съвсем нормално. Но особено неприятно е, когато груби персони ни нападат и се опитват да ни унижат. Тава са изключително безцеремонни и невъзпитани личности, които се мъчат да потиснат събеседниците си, за да изпъкнат на техен фон. Но можете да сте сигурни, че в такива случаи прозира колко силно комплексирани са тези нападателни хора. Те сами страдат от някакви противоречия и си го изкарват на по-слабите и миролюбивите.

Когато някой е груб с нас и се държи арогантно, най-лесно е да го пратим по дяволите и да си тръгнем. Но невинаги това е възможно. Ако човекът срещу нас е наш колега или роднина, трябва да продължим разговора по тактичен начин. Как да се справим с грубите хора и обидите им, без да слизаме на тяхното ниво, но и да ги накараме да млъкнат?

Ето няколко полезни фрази, които да използвате

Добре!

Когато някой ви крещи и ви обижда, често очаква, че ще влезете в словесен двубой, където той ще си излее негативната енергия. Или пък поне ще успее да ви разстрои/разплаче и така ще се чувства много могъщ. Не му доставяйте подобно удоволствие. Запазете хладнокръвие и след като той приключи с нападките, просто кажете с широка усмивка: Добре! Благодаря за съветите!

Това е друга фраза, която ще обезкуражи човек, тръгнал да ви засипва с обвинения. Покаже, че цените и приемате като градивна критика неговите думи. Ще ги вземете предвид (дори и изобщо да не е така). Спокойната ви реакция ще накара наглецът да замълчи или да смени темата.

С каква цел казваш това?

Понякога хората ръсят обиди и обвинения, без изобщо да си дават сметка колко грубо и невъзпитано се държат. С този въпрос ще ги накарате да се замислят и да осъзнаят колко глупаво изглеждат отстрани.

Разбирам

С тази фраза си давате вид, че разбирате какво ви казва човекът срещу вас, като едновременно с това запазвате спокойствие. Когато той види, че не успява да ви разстрои, ще загуби интерес.

Имаш право

Тези две думи можете да ползвате, когато говорите с роднините, които все ви се месят и ви дават натрапени съвети. Разбира се, изобщо не е нужно да се съобразявате с тяхното мнение. Но за да ги накарате да се успокоят и да приключите разговора, си дайте вид, че цените авторитета им и се съгласявате с тях.  

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес