Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да извадите нещо от окото си?

30 декември 2022, 19:00 часа

Ето един сценарий, който вероятно сте преживявали поне веднъж в живота си. Шофирате, вършите работа в двора или правите нещо друго. Изведнъж усещате, че окото ви е сякаш убодено. Клепачът ви се затваря. Потичат сълзи. Препъвате се в стаята, прегърбени и дезориентирани, като върколак по средата на трансформацията. Вместо да правите планове за трансплантация на роговица, когато в окото ви се появи чужд обект, има някои неща, които можете да направите вместо това. Първото нещо, което трябва да направите, е да определите дали нещо наистина дразни повърхността на окото ви. Състояния като сухота в окото или възпаление на клепачите (блефарит) могат да имитират усещане за чужд предмет. Сухото око може да доведе до изсъхване на окото, като липсата на влага понякога предизвиква усещане за заседнал предмет. Подуването при блефарит може да причини същото.

Какво ще стане, ако ти играе лявото око - какво е определила съдбата?

При липса на сърбеж или секрет, характерни за тези очни състояния, и при достатъчно доказателства за наличието на някакъв чужд обект, много от очните нашественици могат да бъдат отмити по естествен начин просто чрез мигане. Многократното мигане води до образуване на сълзи, които могат да изтласкат това, което предизвиква дразнене. За щастие окото прави това неволно, когато чувствителните нервни влакна на роговицата са развълнувани, но вие можете да му помогнете. Устоявайте на желанието да разтриете окото си, тъй като това може да доведе до по-големи щети от полепналото нещо по роговицата.

Защо ви сърби окото: Анализ по дни от седмицата

Ако маратонското мигане не разреши проблема, следващата стъпка е оросяване. Това означава просто промиване на окото с физиологичен разтвор или чиста хладка вода. За целта трябва да измиете ръцете си и след това да поставите чаша с вода върху костта точно под окото, като бавно я накланяте нагоре, така че водата да премине (внимателно) по повърхността на окото. Ако това ви се струва трудно или продължавате неволно да стискате окото си, можете да опитате да скочите под душа и да пуснете водата да се стича по челото ви и да влиза в засегнатото око. Ако смятате, че нещо е заседнало под горния ви клепач, можете да опитате внимателно да го издърпате напред и надолу над долния клепач, след което да завъртите окото си нагоре. Нещо, заседнало в долния ви клепач, може да бъде преместено с чиста кърпа.

Почистване на окото с този разтвор ще Ви помогне при конюнктивит?

Разбира се, има разлика между дразнене на очите и болка в очите. Ако дразненето продължава и след изместването на предмета или подозирате, че нещо наистина може да е заседнало в окото ви, е необходима медицинска помощ. Също така е полезно да вземете превантивни мерки, ако знаете, че може да се окажете в положение, в което нещата ще се движат с голяма скорост към лицето ви. При подрязване на плевели или строителни работи винаги е добре да носите предпазни очила. Те може да не изглеждат готино, но от друга страна, не е готино и да седите в лекарския кабинет, и да чакате да ви извадят нещо от окото.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес