Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да измерваме вътречерепното налягане: медицински и домашни методи

03 април 2024, 11:22 часа

Повишеното налягане вътре в черепа се дължи на увеличаване на обема на циркулиращата течност. Това явление може да причини сериозни заболявания, като в някои случаи е възможен дори фатален изход. Затова при първите симптоми е необходимо да се консултирате с лекар и да се подложите на медицински преглед. Съществуват няколко метода за измерване на вътречерепното налягане, за които трябва да знаете.

Как се измерва вътречерепното налягане?

Вътречерепното налягане може да бъде точно измерено само в рамките на медицински преглед. Това изисква специализирано оборудване и компетентни специалисти. Към днешна дата за най-точни се смятат следните техники:

Епидурална. Този метод включва пробиване на малък отвор в черепа. Преди това от главата се отстранява част от косата. Пациентът се инжектира с анестетични лекарства. След това измерването се извършва със специално сензорно устройство, което се вкарва през отвора. Този метод може да се използва само при възрастни.

Кои 2 навика ще ви предпазят от проблеми със слуха?

Измерване с интравентрикуларен катетър. Този метод се счита за най-прогресивен. Той също включва пробиване на дупка в черепа. През нея се вкарва катетър. Той позволява не само да се получат данни за налягането, но и, ако е необходимо, да се изпомпа излишната течност.

Субдурален. Този метод вече се прилага само в изключителни случаи. Той се състои в завинтване на винт в черепа.

Тези методи дават най-надеждни резултати, но са изключително опасни за пациента. Всяка неточност в процедурата може да доведе до сериозни последици. В тази връзка, ако няма пряка заплаха за човешкия живот, лекарите предпочитат да използват неинвазивни методи, например изчисляване по формули, основани на скоростта на кръвния поток.

Препоръчва се измерването на налягането на децата да се извършва по отоакустичния метод. Той се основава на наблюдение на размера на изместване на тъпанчевата мембрана.

Лекар: Ако кръвното ви "играе", не яжте това - води до главоболие

Как да измерваме вътречерепното налягане у дома?

Невъзможно е сами да измерите налягането в черепа. Но е възможно да се открият симптоми, които показват неговото повишаване.

Те включват:

- главоболие, от което е много трудно да се отървете; (прочетете също: Защо има главоболие след сън: възможни причини и начини за решаване на проблема).

- упорито чувство на гадене;

- намалена острота на зрението;

- влошаване на слуха.

Ако установите, че имате такива симптоми, незабавно се консултирайте със специалист. Навременната диагноза и правилно подбраните методи на лечение ще избегнат сериозни последствия.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес