Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Яжте поне 1 ябълка преди лягане - усетете ползите!

21 януари 2024, 13:00 часа

Дали консумирането на ябълка вечер е полезно или разстройва съня? Въпреки, че тези плодове винаги са смятани за здравословни, понякога всичко зависи от различни обстоятелства и безобидната на пръв поглед закуска може да се превърне в диетичен саботьор, който наистина да провали вашата диета.

Функционалната и спортна диетоложка Джована Кано разяснява проблема

Полезни ли са ябълките за вашето здраве?

Ябълката съдържа хранителни вещества и притежава свойства, които правят чудеса за здравето ви - като витамините С и от комплекса B, които помагат за предотвратяване и борба със заболявания на нервната система, като болестта на Паркинсон и Алцхаймер. В този плод има и антиокислители, което също помага против заболявания като рак и диабет.

Освен най-вкусните сортове ябълки - тези 5 са и най-полезните

Също и д-р Мария Витория Курбан разказва за ползата от ябълките. 

Сред другите предимства на ябълка преди лягане е нейното лечебно действие, което облекчава храносмилателни проблеми като гастрит, киселини и язви. И също хората доста често се интересуват дали отслабват или наддават след консумиране на тези плодове?

Ябълката е плод с нисък гликемичен индекс, тъй като кората им е богата на фибри. Този тип въглехидрат ви помага да отслабнете, тъй като се усвоява малко по малко, без да причинява големи пикове на кръвната захар, които са свързани с натрупването на коремни мазнини. Но за да получите тези ползи, трябва да ядете ябълката, без да я белите. Фибрите, които се намират главно в кората, също регулират червата и следователно елиминират токсините, като намаляват чувството за подуване след хранене. Все пак си струва да запомните, че консумацията трябва да бъде свързана с прием на поне 1,5-2 литра вода на ден, за да се получи благоприятният ефект.

Отнема ли ябълката съня ви или приспива?

Консумирането на ябълка вечер е полезно, тъй като плодът регулира хормоните, които, ако се окажат в излишък, нарушават съня. Такъв е, например, кортизолът. Но трябва да се има предвид нещо много важно: добрият вариант е да ядете ябълка поне час и половина преди лягане, за да избегнете стомашен дискомфорт и киселини. Също и по причина, че по-сладките сортове ябълки, вместо да ви приспят, ще ви държат будни. Това се случва, защото естествените захари предизвикват реакция в организма, подобна на кофеина - което ни кара да се чувстваме по-будни, ободрени и внимателни.

Ябълки - сутрин или вечер е най-добре да се ядат

Колко и какви сортове ябълки дневно?

Една ябълка на ден е достатъчна, за да се насладите на всички предимства на този плод. Зелените ябълки способстват за отслабване повече от червените и предпазват от болести; затова са и за предпочитане, ако целта ви е полезно и здравословно консумиране.

Въобще, ябълките са прекрасен и верен съюзник във вашата диета, тъй като са перфектни като избор за междинни закуски между основните хранения; както и осигуряват фибри, минерали и антиокислители. Например, джинджифилов чай с ябълка премахва мазнините. Да не забравяме, че се отличават и със своята практичност: просто измивате една ябълка и тя е готова за консумация.

Когато избират ябълки в супермаркета обаче, много хора се съмняват кои сортове са най-добрият вариант: по-сладките или по-киселите. И двата вида имат своите предимства, просто между тях има малки разлики в хранителната таблица и в параметрите на хранителните компоненти на плода. Голяма част от най-полезните съставки са в кората, която не трябва да се бели. За хората, които искат да укрепят имунитета си, това е най-добрият вариант. А желаещите да се предпазят от рисковете на диабета е по-добре, разбира се, да избират ябълки с по-малко захари, тоест малко по-киселичките и със зелена окраска – вместо пръхкавите, наситените със сладост и красиво оцветените в червено.

Внимание! Тази статия има само информативно предназначение. По въпросите, засегнати в нея, винаги се допитвайте до специалист-диетолог!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес