Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето защо (и как) да намалите акриламида, когато използвате еър фрайър

26 август 2024, 17:55 часа

Храната, пържена на въздух, има множество ползи за здравето в сравнение с традиционното дълбоко пържене. Като за начало, това помага значително да намалите общите мазнини и калории в любимата ви „пържена“ храна! Въпреки ползите, готвенето в еърфрайър все още има няколко предупреждения, които любителите на храната трябва да знаят, които често се пренебрегват, като акриламида.

Акриламидът не е точно нещо, което искате във вашата храна. Свързват го с рака и се образува, когато въглехидрати, като любимите ни пържени на въздух картофки, се готвят при високи температури. Но не се паникьосвайте – можете да намалите образуваното количество във вашите пържени на въздух храни, като направите това нещо преди готвене!

Какво е акриламид?

Още: Какви груби грешки допускаме при пърженето на шаран

Акриламидът е съединение, което се образува при готвене на висока температура на нишестени храни. Въпреки това, което може би сте чували, акриламидът не идва от опаковката или околната среда, а от естествените захари и аминокиселината, известна като аспарагин, намираща се в различни храни, като картофи.

Въпреки че акриламидът може да звучи страшно, имаме добри новини за вас. Количествата на акриламид могат да бъдат намалени, ако следвате тези лесни кухненски съвети.

Как да намалим акриламида при пържене на въздух?

Още: Как да изберем най-добрите картофи за пържене

Можете да следвате тези съвети, предоставени от Администрацията по храните и лекарствата (FDA), за да помогнете за намаляване на количеството образуван акриламид.

Първо, започнете с накисване на нишестените зеленчуци, преди да ги поставите във фритюрника. Вземете вашите предварително нарязани нишестени зеленчуци (помислете за картофи, тиква, цвекло и други кореноплодни зеленчуци) и ги накиснете за минимум 15 минути или повече във филтрирана вода, преди да ги приготвите за вашата рецепта. Това спомага за намаляване на процента образуван акриламид.

Второ, имайте предвид времето за готвене. Искате да готвите храни, съдържащи нишесте, докато станат златисто кафяви, а не овъглени до хрупкавост. Следете вашите пържени на въздух храни и ги извадете, преди да станат твърде тъмни!

И накрая, съхранявайте картофите си на тъмно, хладно място като шкаф в килера, а не в хладилника. Това може да помогне за намаляване на количеството акриламид, който се образува по време на готвене.

Още: Панировката пада в тигана по време на пържене? Не и по този начин!

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес