Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Еликсир за редица болести: Рецепта за домашен мехлем със смокини и зехтин

08 октомври 2024, 20:00 часа

Почти колкото пресните смокини, сушените са също много питателни и богати на витамини от група В, както и на витамини А, С и К.

Те са пълни с желязо, а в комбинация със зехтин са добро профилактично и помощно средство при редица заболявания.

Вижте още: Лекар: Как бирата влияе на кръвната захар и подходяща ли е за диабетици

Сушените смокини в зехтин са отлични за плодовитостта и се препоръчват за двойки, които имат затруднения със зачеването, както и за тези, които планират да имат потомство.

Служат като помощно средство и за двамата партньори, а при мъжете влияят добре на потентността и плодовитостта. Те също са добри за жени в менопауза, казва диетологът Верица Тодорович.

Освен това се смята, че тази комбинация помага за регулиране на нивата на FSH (фоликулостимулиращ хормон), които често са ниски поради стрес. Препоръчително е да приемате по една смокиня сутрин на гладно.

Сушените смокини в зехтин са мехлем за стомаха, използват се за отстраняване на различни бактерии, язви, могат да се използват като помощно средство срещу хемороиди, запек, анемия, чревни заболявания, бронхит... Тази смес е често наричана универсална помощ , добавя Тодорович.

Вижте още: Овесени ядки - вдигат или свалят кръвната захар и подходящи ли са за диабетици

Рецепта за сушени смокини в зехтин

Необходими са ви 40 сушени смокини (разполовете ги), които да накиснете в един литър студено пресован нерафиниран зехтин, който сте изсипали в стъклен буркан. Слага се в хладилника да престои 40 дни. След 40 дни приемайте по една (разполовена) смокиня всеки ден на празен стомах, поне 30 минути преди закуска.

Вземете половин смокиня непрекъснато в продължение на 20 дни, два пъти годишно.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес