Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ефикасни средства против изпотяване на краката

05 април 2024, 12:36 часа

Изпотяването на краката може да бъде не само досаден проблем, но и източник на неудобство и комплекси. Но не се притеснявайте, с традиционните методи на медицината можем да се справим с този проблем лесно и ефективно.

Проблемът с изпотяването на краката

Прекомерното изпотяване на краката, известно още като хиперхидроза, може да бъде предизвикано от различни причини, включително стрес, онкологични заболявания, проблеми с ендокринната система или гъбички по краката. За да разберете степента на изпотяване, можете да направите прост тест с йод и царевично нишесте.

Как да се отървете от неприятната миризма на краката?

Билкови вани - евтини, но ефективни

Билковите вани са едно от най-ефективните средства за борба с изпотяването на краката. Ето няколко рецепти, които можете да опитате:

1. Дъбова кора

Сложете 2 супени лъжици дъбова кора в един литър вода и варете за половин час. Ваната трябва да бъде гореща и трябва да я правите ежедневно за 30 минути.

2. Дафинов лист

Използвайте 20 дъфинови листа, които да сложите в три литра вода и оставете да ври за половин час. Сложете краката си в разтвора за 20 минути.

крака

3. Билкова смеска от чай, мента и коприва

Вземете по една супена лъжица от чай, мента и коприва, и ги запарете в литър вряла вода. Оставете за 40 минути и правете вана за краката си всеки ден за 15 минути.

Натурални начини за облекчаване на изпотяването на краката

Всички имаме нужда от грижа за краката си, особено ако страдате от изпотяване. Ето някои допълнителни начини за облекчаване:

1. Вани с ябълков оцет и етерични масла

Добавете една чаша ябълков оцет към три литра вода и правете вани за краката си. Можете също така да добавите няколко капки етерично масло, като лавандула, лимон, чаено дърво или пачули.

Нощно изпотяване - симптом на следния проблем

2. Подсушавайте краката си добре

След всяка вана не забравяйте да подсушите краката си добре с чиста кърпа, за да предотвратите създаване на уютна среда за гъбички от влагата.

Изпотяването на краката може да бъде проблем, но с правилните методи и рецепти от традиционната медицина, можете да се справите с него успешно. Не се притеснявайте да опитате различни методи и да откриете този, който работи най-добре за вас. 

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели и не замества консултацията със специалист.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес