Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чудодейните свойства за здравето на водата с лимон

18 октомври 2021, 15:03 часа

Свързваме питейната вода с лимон главно с отслабването. От няколко години се смята, че пиенето на вода с лимон на празен стомах помага да отслабнете. Вярно ли е? Какви са свойствата на лимоновата вода и защо е полезна за вашето здраве?

Пиенето на вода с лимон има много ползи за здравето. Някои се хвалят, че благодарение на нея са свалили излишни килограми, други твърдят, че са пречистили организма от токсини. Несъмнено лимоновата вода е добър начин за хидратиране на тялото, а освежаващият й вкус ви дава енергия. Но наистина ли е възможно да и се приписват толкова много чудодейни свойства?

Лимонена вода - състав

"Отслабващата лимонена вода" не е нищо повече от обикновена вода с добавяне на изцеден лимонов сок. Вкусът и свойствата на лимона зависят от това колко лимон добавяме. Можете да пиете този коктейл както топъл, така и студен. Някои добавят и листа от мента, нарязана краставица, лайм или други цитрусови плодове. Можете да експериментирате по много начини и всичко зависи от индивидуалните предпочитания.

По подразбиране една чаша вода съдържа сок, изцеден от половин лимон. Такова количество допълва дневните нужди от витамин С и съдържа около 10 калории. Точната хранителна стойност зависи от количеството добавен лимонов сок, както и от другите съставки - колкото повече добавки (например портокали) има, толкова по-висок ще бъде резултатът. Само лимоновата вода е нискокалорична напитка с малко захар.

Лимонена вода - свойства

Лимоновата вода е богат източник на растителни съединения, наречени флавоноиди. Много от тях имат антиоксидантни свойства, които помагат за защита на клетките от увреждане.

В допълнение, пиенето на вода с лимон:

- може да предотврати появата на камъни, тъй като увеличаването на количеството цитрат в урината предотвратява свързването на калция с други съединения и образуването на камъни,

- увеличава усещането за ситост и леко ускорява метаболизма , което може да помогне за отслабване,

- перфектно хидратира тялото в горещите дни,

- подобрява настроението и добавя енергия,

- противодейства на запек,

- подобрява издръжливостта по време на спортни упражнения.

Интересно:

Лимонена вода - най-популярните митове

Около тази популярна напитка има много митове. Някои от тях са:

"Лимоновата вода помага за премахването на токсините от тялото." 

Водата помага за премахване на отпадъците от тялото ви чрез уриниране и здравословно изхождане. Нищо в лимоновата вода обаче не предизвиква детоксикация.

"Лимонената вода подобрява интелигентността." 

Хидратираното тяло функционира по-добре - нивото на концентрация и фокус се подобрява, но това не влияе на нивото на интелигентност.

"Лимоновата вода има много фибри." 

Лимонът наистина съдържа пектини, но когато се разрежда във вода, наистина има малко от тях.

Няма доказателства, дали топлата или студената вода с лимон е по-полезна. Всичко зависи от нашите предпочитания.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес