Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 лесни съвета как да се справим с есенната депресия

21 октомври 2021, 16:25 часа

Депресията създава трудности дори в ежедневието. ходенето на работа, срещите с приятели и дори домакинските задължения са истинско предизвикателство.

Депресията, подобно на други заболявания, трябва да се лекува от лекари. В същото време има прости и достъпни начини всеки да се справи сам с това неприятно състояние.

Намерете подкрепа от другите

Един от най -добрите помощници в борбата с депресията е силната подкрепа на другите.

Намалете нивата на стрес

Повишените нива на стрес с течение на времето могат да влошат състоянието на депресия. Специалистът съветва да се използват различни начини за справяне със стреса - те се избират в зависимост от личните характеристики и предпочитания.

Подобрете хигиената на съня

Здравият сън е отлична помощ в борбата с депресията. Ако имате проблеми със съня, експертът препоръчва да се откажете от електронните устройства поне час предварително. Струва си да намерите спокойна, релаксираща дейност, приглушаване на светлините.

Експертите съветват да не работите в леглото или в спалнята. Това създава нежелани връзки между стреса и съня.

Свикнете да се храните здравословно

Работата на мозъка зависи, наред с други неща, от веществата, които тялото получава с храната. Много изследователи отбелязват, че дефицитът на определени елементи, особено на цинк, може да бъде свързан с развитието на депресия.

Експертите съветват да не сменяте коренно диетата си или да приемате витамини самостоятелно. Необходимо е да се консултирате с лекар.

Научете се да спирате отрицателните мисли

Депресията не само ви кара да се чувствате зле. Кара те да мислиш негативно. Избягването на тези мисли може да подобри настроението ви.

Борба с отлагането

Типичните симптоми на депресия, като необяснима умора и проблеми с  концентрацията, често водят до отлагане на радица важни дейности. Постоянното отлагане на нещата за по-късно само изостря проблема, предупреждават експерти. Повишава чувството за вина и стреса.

Планирането на времето е добър ход. Постигането на краткосрочни цели ще помогне в справянето с отлагането.

Заемете се с домакинските задължения

Депресията обезкуражава дори най -простите домакински ангажименти. В същото време немитите съдове и неплатените сметки само увеличават усещането за собствена безполезност.

Експертите съветват да се стегнете и да решавате малките домакински задължения навреме. Поддържането на дома ви подредено ще ви помогне да се почувствате по-добре.

Намерете инструменти за уелнес

Всеки човек има свои собствени начини да подобри благосъстоянието си. На някого помагат домашни любимци, други предпочита музика или книги, трети - гореща вана, а четвърти спортуват.

Експертът съветва да направите списък с дейности, които повдигат настроението ви.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес