Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 алтернативи на антидепресантите, които може да опитате

24 януари 2023, 12:08 часа

Независимо дали става въпрос за начина ви на живот, за пандемията или за факта, че светът се променя с бързи темпове, хората страдат от депресия и търсят алтернативи на популярните лекарства. Човек може да се запита защо трябва да приема антидепресанти, които често вървят с придружаващи странични ефекти, след като те само ще предизвикат повече проблеми. Фактът, че някои психологически проблеми със сигурност се нуждаят от съвременната медицина, лекувайки депресията, може да има и други алтернативи. Ето кои са те.

При проблеми с психиката, не се лекувайте "сами" в интернет

КОГНИТИВНО-ПОВЕДЕНЧЕСКА ТЕРАПИЯ

Друг начин за лекуване на депресия е да се насочите към когнитивната терапия. Терапията действа така, че да работи върху негативните модели и ни помага не само да ги идентифицираме, но и да работим за по-добри способности за вземане на решения. Тя съчетава както поведенчески, така и когнитивни принципи за лечение на страдащите от депресия. Вместо да работи върху заболяването, тя се фокусира върху симптомите, които водят до това положение. Така че, вместо да се работи индивидуално върху депресията, тя работи върху причината, поради която се чувствате по този начин. Макар че много хора искат бързо решение, знайте, че депресията често има дълбоки корени и се нуждае от време, за да се излекува. Обикновено са необходими няколко сеанса, преди да започнете да усещате някаква разлика. Въпреки това, след като приключите с тях, тя ще изчезне завинаги.

Кои са витамините-антидепресанти

УПРАЖНЕНИЯТА

Упражненията също са чудесен начин да се освободите от негативните емоции. Знайте, че нямам предвид, че трябва да посещавате фитнес залата всеки ден, но трябва да започнете с редовни физически упражнения. Можете да започнете да се разхождате повече, да тичате около блока, когато имате възможност, или дори да правите йога. Ако страдате от заболяване, което възпрепятства физическата ви активност, знайте, че можете да изберете алтернативни варианти. Например, можете да се насочите към упражнения, които могат да се правят в басейн. Водата помага на тези, които имат проблеми със ставите. Освен физическите упражнения, най-добре би било, ако се съсредоточите и върху умствените упражнения. Би помогнало, ако се опитате да мислите позитивно и да се освободите от негативните мисли. Медитацията е друг начин, по който можете да укрепите ума си, за да се борите с предизвикателствата на депресията. Признаваме, че в началото е трудно да се свикне с медитацията, но е доказано, че тя има благоприятно въздействие върху психичното здраве. Ако от време на време откривате, че умът ви се отклонява, знайте, че това е нормално. Не бъдете прекалено строги към себе си. Медитацията може да се усъвършенства само с практика.

Никога не пийте хапчета с нещо различно от вода! Особено с чай или кафе!

ПРИРОДНИ БИЛКИ

Хората, които търсят естествени алтернативи, знаят, че има голямо разнообразие от билки, които могат да ви помогнат в борбата с депресията. Шафранът, канабисът и жълтият кантарион са няколко примера за билки, които могат да променят ситуацията.

ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ

Здравословното хранене също е важна част от борбата с депресията. Много хора, които страдат от депресия, трябва да се борят и с хранителни разстройства. Знайте, че трябва да се храните здравословно, за да имате силата, от която се нуждаят умът и тялото ви. Би помогнало, ако стоите настрана от алкохола и храните, които съдържат кофеин, тъй като те могат да доведат до повишаване на тревожността. Тревожността може да изостри депресията ви, а вие не бихте искали това да се случи сега, нали? Опитайте се да ядете пресни храни с висока хранителна стойност. Ако не ви се яде много, започнете с малки порции, които са по-здравословни, а ако ядете, когато сте стресирани, и това е причина за депресията ви, можете да започнете да избирате по-скромни и по-здравословни порции.

Руснаците пият двойно повече антидепресанти от началото на годината

ГРУПИ ЗА ПОДКРЕПА

Друго нещо, което може да ви помогне, ако страдате от депресия, е да разговаряте с хора, които преминават през същото, през което и вие. Макар че може да изглежда трудно и често си мислим, че ще ни осъдят, повече от половината свят страда от различни степени на депресия. Присъединяването към групово терапевтично занятие може да е точно това, от което се нуждаете. Докато страдат от депресия, хората често си мислят, че са сами и няма с кого да поговорят. Ако видите как хората се възстановяват от депресията, а други се борят, това ще повиши морала ви и ще ви помогне да се подобрите.

Домашният любимец – естествен антидепресант през зимата и как ни лекува той

ПРАВИЛЕН ЦИКЪЛ НА СЪНЯ

Не на последно място, уверете се, че имате правилен цикъл на съня. Въпреки че може да сте цинични към факта, че това има нещо общо с депресията, добрият нощен сън може да доведе до значителна промяна. Повечето от нас прекарват половината от нощта залепени за телефоните си и нямат абсолютно никаква представа за времето. А това се оказва пагубно за повечето от нас и за психичното ни здраве. Така че, ако страдате от депресия, опитайте се да заспите в разумен час и се постарайте да държите телефона си далеч, за да не се изкушавате да скролвате в социалните мрежи. Правилният сън ще ви накара да се чувствате по-енергични и продуктивни на сутринта и ще намали депресията ви.

Учени поставиха под съмнение ефективността на популярни антидепресанти

Винаги обаче имайте предвид, че трябва да се консултирате с лекаря си, преди да се подложите на алтернативна терапия. Макар че тези алтернативи сами по себе си може да нямат никакви странични ефекти, съчетани със скрито медицинско състояние, могат да бъдат проблематични.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес