Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 хитри употреби на старите опаковки от масло

29 май 2024, 14:46 часа

Маслото е основна съставка, намираща се в милиони кухни по целия свят. Но какво правите с тези досадни опаковки от масло, след като сте изразходвали цялото блокче? В действителност повечето от нас вероятно ги хвърлят в кошчето, без да се замислят. Въпреки това, тези опаковки всъщност могат да бъдат невероятно полезни за редица задачи в кухнята. Те могат да ви помогнат да спестите време, да намалите отпадъците и дори да подобрите готвенето и печенето. Ето няколко идеи как да ги ползвате!

1. Като форми за мъфини

Една страхотна причина да не хвърляте опаковките си от масло е, за да имате какво да използвате, ако някога ви свършат формичките за мъфини. Празните опаковки работят идеално за обвиване на вашите мъфини или кексчета, като остатъчното масло по хартията ги предпазва от залепване по тигана или обвивката.

Още: Ето защо НЕ трябва да съхранявате маслото в хладилника

Първо вземете празната опаковка от хладилника и я разгънете. След това разтрийте маслената страна на обвивката около самата тава за мъфини, за да я намажете, преди да обърнете обвивката (вече с маслото навътре) и да я сложите в самата чашка. Напълнете с тестото за мъфини или кексчета както обикновено и изпечете. Преди да се усетите, ще извадите прясно изпечените си мъфини от тези опаковки с лекота. Ще забележите също, че тънкият слой масло върху обвивката оставя вашите печени изделия с фин маслен вкус.

Това е толкова лесен трик, който може да направи голяма разлика в ежедневното ви печене. Плюс това е печеливша за всички, тъй като ви помага да намалите кухненските отпадъци.

2. Домашни опаковки за бонбони

Маслените опаковки също са идеални за опаковане на домашни бонбони. Те са икономичен, екологичен и ефективен начин за съхранение на тези сладки изкушения. Плюс това, леките маслени остатъци върху опаковките предотвратяват залепването на бонбоните, което означава лесно разопаковане.

Още: Какво е бронирано кафе и защо хората го пият?

За да превърнете маслените опаковки в бонбони, вероятно ще трябва да ги нарежете на по-малки парчета. Преценете размера на вашите сладки, след което нарежете опаковките на квадрати или правоъгълници, ако е необходимо.

Този метод е чудесен за различни домашно приготвени лакомства, като карамел, трюфели, кремчета. Преработените опаковки ще добавят прекрасен рустик чар към вашите сладки!

3. Покрийте остатъците с тях

Още: 5 неща, от които всяка жена се нуждае в кухнята

Друг чудесен начин да използвате повторно опаковките от масло е като покритие за вашите остатъци. С по-малкия си размер и еднаква форма, те са удобен инструмент за поддържане на храната свежа, без да се налага да режете листове фолио.

4. За намазване на тенджери и тигани

Преди да изхвърлите тези маслени опаковки, защо не ги държите под ръка, за да подготвите блатовете за печене? Леко маслената обвивка е идеалният инструмент за омасляване на тигани за палачинки, предотвратявайки залепването на тестото.

5. За разделяне на замразени храни

Маслените опаковки също имат чудесна употреба, когато става въпрос за замразяване на храни. Понякога се сблъскваме с проблема със слепване на отделни хранителни продукти във фризера. Един прост трик, за да не се случва това, е да използвате маслени опаковки като разделители.

Това работи чудесно за храни, склонни към слепване като тесто, кроасани, бургери, бисквити и палачинки. Или опитайте да отделите резени от плодове като лимони или портокали за добавяне към студени напитки.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес