Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 храни, съдържащи много повече готварска сол отколкото ни е необходима

27 юни 2022, 12:00 часа

Почти всичко, което консумираме, съдържа натрий. Присъства естествено в много храни, а в други като добавка по време на производството. Най-популярната форма на натрий, която ежедневно приемаме, е солта. Солта представлява 40% натрий и 60% хлорид. 

Натрият е необходим

Натрият има голямо значение за функционирането на невроните и мускулите, както и за регулиране баланса на телесните течности. Но при прекалена консумация на натрий, се нарушава правилното функциониране на организма. Затова е важно да приемате дозирано количество от този минерал. Не бива да прекалявате, но и не бива да го изключвате изцяло.

Богати на натрий храни

В някои храни има повече натрий от други. Затова трябва да контролирате тяхната консумация, защото това може да доведе до хипернатриемия. Хипернатриемия е състояние, при което в организма има излишък от натрий.

Коя сол е най-полезна?

Храни, богати на натрий

1. Морски дарове

Морските дарове намаляват холестерола, което подобрява функциите на сърцето, когато се приготвят по здравословен начин. Въпреки това е важно внимателно да избирате морската храна, тъй като алтернативи като миди и консервирана риба тон съдържат огромно количество сол. Например, някои консервирани риби и замразени скариди съдържат над 400 мг сол на порция.

2. Зеленчуков сок

Лесен метод да получавате дневната си доза от плодове и зеленчуци, е зеленчуковият сок. Той може да е и източник на естествена сол. Пакетираните зеленчукови сокове, обаче, обикновено съдържат добавена сол, което означава повече натрий. Препоръчва се да пиете пресни зеленчукови сокове, за да си набавите здравословно количество натрий.

3. Консервирани зеленчуци

Зеленчуковите консерви съдържат голямо количество сол. Въпреки това, отцеждането и измиването им добре за няколко минути може да намали това количество с 9-23%. И все пак по-добре е да консумирате пресни зеленчуци. Порция от 100 г консервиран грах съдържа 250 мг натрий. 100 г консервирани аспержи съдържат 700 мг натрий. Това са 30-40% от дневната доза натрий. 

Вредна ли е солта?

4. Консервирано месо

Консервираното месо съдържа голямо количество сол. Например, 100 г пилешко или пуешко месо може да съдържат до 500 мг натрий. Консервите с телешко и свинско са по-богати на натрий, до около 1500 мг за  порция месо от 100 г.
Здравословната алтернатива е домашно приготвено месо, което ви доставя достатъчно протеин и хранителни вещества, които са полезни за организма.

5. Обработени меса

Натрият е естествен консервант, затова се използва в обработените меса за по-голяма трайност. Меса като свинско, бекон, колбаси съдържат добавена сол за подобряване на вкуса. Например в 100 г колбас се съдържат 800 мг натрий, почти 35% от дневната доза. В 100 г бекон съдържанието на натрий е около 850 мг, а в 100 г свинско месо - около 1500 мг натрий, почти 60% от дневната доза.. 

Прекалената консумация на натрий може да навреди на здравето ви. Ограничавайте консумацията на осолено месо, избирайте домашно приготвено прясно месо.

6. Извара

Изварата е храна, богата на калций. Но в 100 г извара има около 300 мг натрий. Солта в изварата я прави по-вкусна и увеличава трайността. Затова трудно ще намерите извара с по-ниско съдържание на натрий.

7. Топено сирене

Топеното сирене съдържа повече натрий. Солта съхранява качествата му за по-дълго време. Парче от 100 г топено сирене съдържа 1400 мг натрий, повече от 57% от дневната доза.

Колко сол на ден е полезно и как да не прекаляваме

8. Пица и сандвичи

Пицата и сандвичите са популярна храна. Приготвянето им, обаче, включва много готварска сол. Например в 100 г парче пица има над 700 мг натрий. В сандвичите съдържанието е подобно. Сандвич с дължина 15 см може да съдържа до 1000 мг натрий, почти 50% от дневната доза.

9. Пакетирана супа

Пакетираните, консервираните и инстантни супи често съдържат много готварска сол. Например 100 г порция супа съдържа 350 мг натрий. На пазара се предлага варианти от супи с ниско съдържание на натрий. Най-добре е да си приготвяте прясна супа вкъщи и да ограничите консумацията на пакетираните варианти. 

10. Солети, крекери, снакс, чипс

Тези популярни храни съдържат много натрий. Например в 100 г от тези продукти, съдържанието на натрий достига 350 мг. Избягвайте солети и крекери със солени кристални кубчета върху тях, а предпочитайте несолените алтернативи.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес