Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Amazon съкращава 10 000 служители

15 ноември 2022, 03:40 часа • 1507 прочитания

Amazon се готви да съкрати до 10 000 служители, съобщи „Ню Йорк таймс“. Това ще представлява около 0,65 на сто от общия брой на служителите на компанията, които в края на септември са били 1,54 милиона в целия свят, без да се броят сезонните работници, които се наемат в периоди на повишена активност като коледните празници.

В доклада на "Таймс" се казва, че засегнатите длъжности ще бъдат разположени в отдела за устройства на Amazon, отдела за търговия на дребно и човешките ресурси. Разпределението по държави не е уточнено, уточнява БГНЕС.

В доклада се казва, че общият брой на съкратените служители може да се промени, но ако се потвърди, това ще бъде най-големият кръг от уволнения в историята на 28-годишната компания, основана от Джеф Безос.

С разцвета на бизнеса, дължащ се на пандемията, Amazon удвои работната си сила от първото тримесечие на 2020 г. до 1,62 млн. служители две години по-късно. Но с влошаването на икономическата ситуация преди две седмици компанията обяви замразяване на наемането на служители и работната сила вече е намаляла в сравнение с началото на годината.

Миналата седмица Мета - компанията майка на Фейсбук, обяви, че съкращава 11 000 работни места, или около 13% от работната си сила.

Компанията за онлайн разплащания Stripe и приложението за превоз на автомобили Lyft също наскоро съобщиха за големи съкращения. Twitter, наскоро придобит от Елон Мъск, по-рано този месец уволни около половината от своите служители. Дни по-късно стана ясно, че милиардерът се е свързал с десетки от отстранените служители с молба да се върнат обратно на работа.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес