Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Купата на мускетарите очаква новия крал на "Ролан Гарос"

25 май 2014, 00:10 часа • 29597 прочитания

В навечерието на европейските избори светът на тениса също е изправен пред огромно събитие – вторият турнир от Големия шлем „Ролан Гарос”. Червеният клей в Париж очаква най-добрите сред най-добрите, а голямата арена отправя своя призив към претендентите. Купата на тенис мускетарите е наградата, за която всеки тенисист мечтае. Фаворити, приятни изненади, горчиви разочарования  - представяме ви анализът на Actualno.com за мъжката схема на тенис шоуто в Париж.

Българското участие


Първата ни ракета при мъжете Григор Димитров влиза в турнира с рекорд – той е 11-ти поставен в схемата, което никога не се е случвало на български тенисист. Именно тази позиция му осигури хубав жребий, осоебено след чудесния сезон дотук – титла от серията 500 в Акапулко и от серията 250 на клей в Букурещ, както и полуфинал на клей Мастърса в Рим.

Интересното е, че първите, надяваме се поне трима съперници на Григор, ще са със сходни характерстики – истински гиганти, с мощен сервис и по-слабо движение по корта, отстъпващи в дълги разигравания. Димитров започва с Иво Карлович, когото победи със 7:6, 6:4 в Рим, но трябва да внимава – д-р Иво направи чудесен турнир в Дюселдорф, където стигна до финал и чак там загуби от Филип Колшрайбер. Евентуално във втори кръг Григор най-вероятно ще играе с германския гигант Даниел Брандс, а в трети – с познатия от финала в Акапулко Кевин Андресън, а може би Стефан Робер. При всички тези съперници от ключово значение за Димитров ще е сеченият му бекхенд – особено на клей с този удар той може да кара големите мъже да се навеждат по-често, за да удрят ниска топка, а това ще води до техни грешки. На осминафинал пък Григор най-вероятно би играл с втората ракета на Испания и истинско страшилище на клей Давид Ферер, от когото българинът загуби в трети кръг в Монте Карло тази година. Преодолее ли го, идва мач с Рафа Надал

Прогноза: Осминафинал/Четвъртфинал

Фаворитите

Новак Джокович


От две години насам всички усилия на сърбина съм насочени към „Ролан Гарос” – единственият турнир, който той не е печелил от Шлема. А ако го стори, Новак ще се превърне в една осмия тенисист в историята и третия от все още играещите заедно с Федерер и Надал, който прави Кариерен шлем – титла от всеки един от турнирите от Шлема, макар и в различни години.

Ноле идва в Париж отпочинал, след като пропусна Мастърса в Мадрид заради болки в китката, но се завърна в Рим и то как – с титла, при това с победа на финала над Краля на клея Рафаел Надал. Това със сигурност му дава още повече самочувствие и той ще търси реванш за миналогодишната загуба на полуфинал от Рафа, когато водеше с пробив в петия сет и направи левашка грешка на мрежата в много важен момент – при печелившо воле се подпря на мрежата и загуби точката, а след това и пробива аванс.

Определено Джокович освен психически, стои по-добре и игрово от големия си съперник Рафа Надал. Надмощието в съперничеството между двамата зависи от формата на техни определени удари – бекхендът по диагонала на Ноле срещу форхенда по правата на Рафа. Когато единият от двамата е видимо в по-добра форма, съответният удар от двата изброени печели срещата. Сега, в Рим, се видя ясно кой е в по-добра форма – 46 на 15 печеливши удара за Джокович, мнозинството от които бяха от бекхенд, при това не само диагонал, но много често и права.

Ноле започва турнира с Жоао Соуса, а чак в трети кръг най-вероятно би играл с Марин Чилич. На осминафинал Джокович може би ще се срещне с френския номер едно Жо-Вилфред Цонга, а на четвъртфинал – един измежду Кей Нишикори, Жил Симон, Милош Раонич, а защо не и Александър Долгополов. Полуфинал с Федерер пък би бил едно от украшенията на турнира.

Прогноза: Шампион

Рафаел Надал


За пръв път неоспоримият крал на „Ролан Гарос” идва на турнира, след като е претърпял повече от две загуби на клей сезона – три дотук. Надал е историческият исполин на „Филип Шатрие” – той има само една загуба, на осминафинал, на този турнир – през 2009 година от Робин Сьодерлинг. Осем титли говорят достатъчно, но истината е, че Надал тази година изглежда уязвим. Рафа не е толкова бърз в защита, както беше в златните си години, залага на повече рутина и името си, но е видно, че вече и на клей противниците му си вярват. Показателен е финалът в Мадрид с Кей Нишикори, когато въпреки болките в гърба, японецът разгроми Надал с 6:2 в първия сет  и водеше с пробив до 4:3 във втория, преди нивото му рязко да падне заради контузията.

За Надал най-голямата заплаха е Новак Джокович, но и преди това пред него ще има сериозни противници, макар и в по-късна фаза на турнира. На осминафинал той вероятно ще играе с Николас Алмагро, който записа първа победа срещу него в Барселона в 11 мача или пък с Томи Хаас, а на четвърфинал – Давид Ферер, а защо не и нашият Григор Димитров. Полуфиналът е далеч, но най-вероятни кандидати засега са Станислас Вавринка, Ришар Гаске, Анди Мъри, макар шотландецът да не обича клея. Интересен би бил и мач на Надал във втори кръг с младия, напорист и разнообразен Доминик Тийм.

Прогноза: Финал/Шампион

Неизвестните величини

Станислас Вавринка


Шампионът от Australian Open със сигурност не би отказал да прегърне Купата на мускетарите, но това изглежда много трудна задача. Така беше обаче и в Мелбърн, а там Вавринка се справи както с Джокович, така и с Надал. Всъщност швейцарецът спечели всеки един мач дотук през сезона с тенисист от топ 10 и вече няма страх от никого. Отделно Вавринка обича да играе на клей – въпросът е кое лице ще покаже сега.

Стан успя да пробие невероятният рекорд на Джокович и Надал, които преди Монте Карло държаха всички титли от серията „Мастърс” в последните 12 месеца. Истина е и обаче, че след това последваха ранни отпадания в Мадрид и Рим, което демонстрира все още недостатъчно хищническия подход на Вавринка сред най-най-добрите – тези като Джокович, Надал и Федерер, които се задоволяват само и единствено с тотална доминация, а не с отделни успехи. Но пък това със сигурност е позапазило силите му.

За Вавринка неприятният факт е, че се падна в половината на Надал – защото срещу Рафа той има само една победа, на финала в Мелбърн тази година, при 12 загуби. А на клей, особено ако е топло и слънчево в евентуален двубой на полуфинал между двамата, топспинът на Надал най-вероятно ще пробие бекхенда с една ръка на Вавринка.

Преди мач с Надал обаче за Стан има други трудни противници – още в първи кръг коварният Гилермо Гарсия-Лопес, а в трети най-вероятно някой измежду Гаел Монфис и Фабио Фонини. На четвъртфинал пък кандидати много – Ришар Гаске, Анди Мъри, защо не и пресният шампион от Дюселдорф Филип Колшрайбер.

Прогноза: Полуфинал/Първи кръг

Роджър Федерер


Най-великият тенисист в историята що се отнася до турнирите от Шлема идва в Париж след като отново стана татко – и пак на близнаци, но този път момчета. Федерер не може да се оплаче дотук от годината си – полуфинал на Australian Open, титла в Дубай, финал в Индиън Уелс, финал в Монте Карло. Със сигурност обаче Маестрото не е доволен от успеваемостта си във финалите тази година – той пропусна две Мастърс титли, тези в Индиън Уелс и Монте Карло, след като вземаше първия сет, съответно срещу Новак Джокович и Стан Вавринка, но после губеше.

За Федерер „Ролан Гарос” винаги е било най-трудното изпитание, а вече е трудно да се повярва, че на почти 33 години той ще издържи изтощителните дълги битки в Париж до самия край. Роджър никога не е обичал стила с много и дълги разигравания и дебнене за грешка. От друга страна той е отпочинал, определено се представя по-добре от миналата година, когато имаше физически проблеми, а жребият му е добър – започва с Лукаш Лацко и чак на осминафинал вероятно би имал проблеми, ако играе с Ернест Гулбис, но непостоянният латвиец може и да се издъни по-рано. Четвъртфинал с Томаш Бердих вече би бил голямото изпитание за Федерер преди евентуална битка с Джокович на полуфинал.

Прогноза: Полуфинал/Четвъртфинал

Приятната изненада

Кей Нишикори


Японецът направи страшно силен клей сезон – титлата в Барселона, при това на турнир от серията 500, финал на Мастърса в Мадрид, където само болките в гърба го лишиха от победа над не кого да е, а Рафаел Надал. Стилът на японеца определено много затруднява на всякаква настилка – ранно вземане на топката и от форхенд, и от бекхенд, много стабилен при втория удар и способен да прави страхотни ъгли от него, напомняйки за Николай Давиденко в силните му години и за Джокович донякъде. А упоритостта на самурая явно му е вродена – достатъчно е да си спомним как му трябваха 10 мачбола срещу Давид Ферер на полуфинала в Мадрид, но той не се пречупи и не позволи обрат въпреки контузията в гърба.

В Париж Нишикори започва с опасния и мощно удрящ с лява ръка Мартин Клижан, а в трети кръг може да срещне неортодоксалния Александър Долгополов. На осминафинал вероятният му противник би бил или Жил Симон, или Милош Раонич, а четвъртфинал – с Новак Джокович.

Прогноза: Четвъртфинал/Трети кръг

Потенциалните разочарования

Томаш Бердих


Чехът има полуфинал на този турнир през 2010 година, но през тази година не е кой знае колко впечатляващ на клей. Всъщност той допусна да бъде бит в Оейраш на финал от Карлос Берлок и то след като взе първия сет с 6:0 гейма, а в Мадрид и Рим загуби от Рафа Надал и нашия Григор Димитров. Постановката на игра на Бердих на клей не винаги сработва, макар че малко по-бавното движение на топката пасва отлично на чеха, който има време да се нагласи за мощните си удари.

В Париж Бердих е в третата четвъртина схемата, при Роджър Федерер. Преди да има мач с швейцареца обаче като много опасно препятствие се очертава трети кръг, където най-вероятно Бердих ще трябва да играе с отлично представящия се тази година Роберто Баутиста-Агут, който на всичкото отгоре го би в Индиън Уелс във втори кръг тази година.

Прогноза: Трети кръг/Четвъртфинал

Анди Мъри


Шотландецът никога не е обичал червената настилка, още по-малко "Ролан Гарос". След лечението на контузията в гърба и след раздялата с Иван Лендъл през този сезон той все още търси себе си. Мъри изигра един силен турнир на клей - този в Рим, където по традиция има силни представяния и паметни мачове - тази година срещата с Надал на четвъртфинал, където загуби след като взе с 6:1 гейма първия сет, а преди три години сервираше за мача на полуфинал с Новак Джокович, но не удържа, след което Ноле взе титлата.

Сега Мъри влезе във втората четвъртина на схемата, а особено опасен се очертава евентуалният му мач в трети кръг с Филип Колшрайбер. Не по-малко труден би бил сблъсък с Ришар Гаске на осминафинал, както и със Станислас Вавринка на четвъртфинал - все съперници с бекхенд с една ръка, които особено на клей са способни да разбият дефанзивната за тази настилка постройка на Мъри. Единствено с Гаске Мъри има психологическо предимство.

Прогноза: Трети кръг/Четвъртфинал

Жо-Вилфред Цонга


Симпатичният и зрелищен французин определено не е във форма, записвайки поредица ранни отпадания в турнирите на клей. Изключението беше Монте Карло, където с малко късмет стигна четвъртфинал, но там беше укротен от Федерер в три сета и оттогава не намира себе си.

През миналата година Цонга победи с 3:0 сета Федерер и стигна до полуфинал, където отстъпи на Давид Ферер. Сега той е в четвъртината на Новак Джокович, с когото изиграха паметен мач преди две години, когато Ноле спечели в пета сета, а Цонга имаше мачболи, но сърбинът беше железен в тези моменти. Цонга има доста коварни съперници още отначало – в първи кръг хитрият му сънародни Едуард Роже-Васлен, който обича да играе темпово, някой измежду опитния Юрген Мелцер и играещия по много ранно отскочила топка млад белгиец Давид Гофен във втори кръг, а в трети като нищо ветеранът Ярко Ниеминен. При нормални обстоятелства Цонга би трябвало да преодолее тези съперници с лекота, но формата на Али, както е прякорът на французина, повдига някои въпроси.

Прогноза: Втори кръг/Осминафинал

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес