Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предлагат община Стара Загора да отдели 50 000 лв за производство на предпазни маски

12 март 2020, 15:22 часа • 5049 прочитания

Предложение до кмета Живко Тодоров да се преведат 50 хиляди лева от общинския бюджет на общинското предприятие "Мересев" за производство на маски е направил Янко Янков, общински съветник от Истината за Стара Загора. То е направено във връзка с обявяването на световна пандемия от Световната здравна организация (СЗО) заради COVID-19.

По този начин, според Янков, своевременно ще се осигурят противовирусни маски за жителите на община Стара Загора. 

Идеята е със средствата да се купят материали за производството на маски за многократна употреба. Миналата седмица управителката на дружеството Таня Славова, съобщи пред местна медия, че в предприятието са разработили и започнали производство на противовирусни маски за многократна употреба. Те се произвеждат от 5-слоен тензух, както са посочили лекари, които са участвали в заседание за мерките срещу коронавируса в община Стара Загора. Тогава Славова обясни, че маските са като тези, които са използвани в болниците преди години и са се стерилизирали. Маски за многократна употреба са си поръчали от Бюрото по труда, Регионалната здравна инспекция и районните управления "Полиция" в областния град. 

Янко Янков предлага първо да се осигурят маски на всички жители на общината на преференциални цени и след това да  започне производство за външни лица и контрагенти. В предложението се посочва, че трябва да се осигурят безплатни маски и за всички работещи в общинските структури и в общинските здравни дружества. Целта на внесеното предложение е служителите да работят и да изпълняват спокойно служебните си задължения.

"Наш дълг е като отговорни лица да осигурим максимално ограничаване на разпространението на коронавируса между нашите съграждани и осигуряването на спокойствие в ежедневието им", пише в документа Янков. Той се надява се общината да реагира светкавично с входирането на предложението му, за да се помисли откъде да се пренасочат бюджетните средства и още на предстоящата сесия предложението му да бъде подкрепено от членовете на общинския съвет. 

Така и производството, което е бавен процес, ще може да започне в максимално кратки срокове, а само за жителите на общината ще са необходими около 170 хиляди маски. 

Ако идеята се реализира, Янко Янков предлага всеки старозагорец да си купува маска на преференциални цени от фирмения магазин на "Мересев".

Актуална информация за коронавируса у нас и по света

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес