Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Замислят голям балнеоложки център в Банкя

10 юни 2015, 13:01 часа • 8276 прочитания

Открита е процедурата за строителство на Градски балнеоложки комплекс в Банкя. Проектът предвижда консервация, реставрация и социализация на Централната минерална баня и строителство на балнеоложки хотел. Решението за отваряне на процедурата бе взето от Столичния общински съвет на заседанието от 14.05.2015 година.

Според идейния проект, банята ще бъде превърната в балнеоложки комплекс с обособени зони за отдих. Предвижда се да бъдат разположени балнеоложки център с фитнес зала, мокра зона - парни бани и сауни, фреш бар, с възможност за ползване на минерални басейни. Ще функционират и центрове за оздравителни, възстановителни и релаксиращи програми, за алтернативна /нетрадиционна/ медицина, фитотерапия и други процедури.

Идейният проект включва и превръщането на фоайето на банята в място за социални контакти и срещи, и преустройването му в публично заведение от типа на виенска сладкарница - за организиране на изложби, официални церемонии на сватби, честване на годишнини и други.

В предварителната концепция са залегнали още и строителство на балнеоложки хотел с категория четири звезди, с конферентни зали, ресторанти и фитнес зали, както и на летен театър с най-малко 200 седящи места. Планира се хотелът да се намира в близост до банята без да се нарушава целостта на парка.

Сградата на минералната баня и хотелът, според идейния проект, ще са свързани с топла подземна пешеходна връзка под ул. „Иван Вазов“. За посетителите на хотела, за приходящите гости и за жителите на Банкя е предвидена плажна зона с достъпни басейни за възрастни и за деца. Басейни ще има и в закритата част на сградата на хотела, както и подземен паркинг.

Изграждането на сондаж за добив на минерална вода, която да обслужва нуждите на миникурортното селище, също е част от планираните дейности.

Столична община и район „Банкя“ правят активни стъпки балнеолечебницата отново да заработи, за да може минералната вода да стане отново достъпна за всички и да бъде използвана не само за пиене, но и за бани и водни процедури, за профилактика, лечение и възстановяване.

Припомняме, че минералната баня в Банкя функционира до 2001 година, когато е затворена. През 2011-та собствеността й е прехвърлена на Столична община - район „Банкя“. Тогава е изработен и идеен проект за бъдещото й превръщане в част от балнеоложки комплекс.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес