Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пореден протест в защита на паметника пред НДК

11 юли 2017, 21:32 часа • 2621 прочитания

Близо 50 души се събраха пред паметника, за да се обявят против премахването му. Започналият демонтаж не отчайва неговите защитници. Те са категорични, че за монумента още има шанс и събарянето трябва да спре.

За да привлекат внимание към каузата си, тази вечер те организираха шествие по бул. Витоша – от паметника до църквата „Света Неделя”. То започна с песента „Върви народе възродени“ и бе придружено с възгласи „Искаме изкуство“ и „България“.

Сблъсъци нямаше, но протестът не мина без противопоставяне. Изправиха се художници срещу художници. Двама колеги на стачкуващите – Иван Яхнаджиев и Валентин Бинчев, дойдоха, за да поспорят защо паметникът трябва да бъде незабавно премахнат. Аргументите им – грозен е и е комунистически символ. Опонентите им от Съюза на българските художници пък посочиха, че това е изкуство и то качествено и не бива да действаме като талибаните.

Демонтажът бе спрян за седмица заради палеж на крана, с който се събаря монумента. Протестиращите днес осъдиха палежа на крана и го нарекоха вандалски акт, но допуснаха, че е възможно това да е провокация и дори застрахователна измама.

Следващата седмица отново ще има протест, но с богата музикална програма, заканиха се защитниците.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес