Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Самоков: Предвидили сме 2 млн. лева за асфалтиране на улици в общината

02 септември 2021, 17:14 часа • 4107 прочитания

Среща с жители на село Райово проведе кметът на Самоков Владимир Георгиев днес. Той поздрави организаторите на дарителската кампания за ремонт на църквата в селото.

„Подкрепям гражданските инициативи, защото те са изключително ценни. Когато жителите на едно населено място проявят инициативност, за да променят селото, квартала си, мястото където живеят, винаги ще имат моята подкрепа. Винаги съм твърдял, че формулата за едно успешно местно управление е в съвместните действия на администрация и граждани. Аз съм горд, че вече на много места в община Самоков хората се обединяват, за да положим съвместни усилия да решим проблемите, да подобрим условията за живот в общината ни. Общината също многократно е съдействала за ремонта на църквата, като е осигурила дървения материал за ремонт на покрива“, пояснява градоначалникът.

По време на срещата били обсъдени няколко належащи проблема за населеното място, основно свързани с водоснабдяването и състоянието на уличната мрежа.

„Имаме цялостен проект за подмяна на водопровода, с който община Самоков кандидатства за финансиране. Кандидатстваме пред различни програми за финансиране. Хубавото е, че в тези проекти се предвижда и асфалтиране на улиците, през които ще премине подмяната на водопровода“, посочва кметът.

Сградата на училището била снета от програмата за приватизация и се предвижда там да бъде читалището, детската градина и евентуално кметството.

„Разбира се, всичко това ще бъде съгласувано с жителите на Райово и заедно ще решим за какво да използваме тази сграда“, допълва Георгиев.

За асфалтиране в Самоков и населените места са предвидени 2 млн. лв. без ДДС за тази година.

Поръчката е разделена на пет обособени позиции. Тя е финализирана с избор на изпълнител. Това фирмата „Бекастрой“ ЕАД – София.

На второ място в първите две позиции е фирмата „Галчев Инженеринг“ ЕАД, която обжалва класирането. Става въпрос за планирания основен ремонт на улици, извършен чрез отстраняване на остатъци от асфалтобетоновата настилка до земната основа и полагане на нов асфалтобетонов пласт в населените места на община Самоков, съответно текущ ремонт на улици и тротоари в гр. Самоков и населените места на община Самоков. Работата по тях не може да започне докато тече обжалването.  

„Все пак намерихме компромисно решение за тези улици, които са в най-тежко състояние, на първо време да бъдат чакълирани. Обсъдихме и предстоящата реализация на проекта за реновиране на площадното пространство, който ще започне веднага след утвърждаване на процедурите от ДФ „Земеделие“, пояснява кметът.    

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес