Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Готов екологичен жп транспорт в София: Държавата, общината и опозицията нехаят

31 юли 2024, 18:15 часа • 4226 прочитания

Приходите от т.нар. Околовръстна железница на София (сега тя не е в покрайнините на столицата, която отдавна се разрасна), са 3 601 469,48 лв. в периода 2021 – 2023 година. Става въпрос за участъка от гара "Захарна фабрика" до гара "Стан" и наем на сгради, съоръжения и терени в този участък. Разходите пък са 227 452,43 лв. Това твърди в съобщение до медиите Гражданската инициатива за обществен релсов транспорт (ГИОРТ): Столична община получи 33 имота за Зеления ринг на града

Според гражданското сдружение, информацията, която цитират, е получен отговор на техни въпроси до НКЖИ. Затова и инициативата пита – как така Росен Желязков и Георги Гвоздейков като транспортни министри са приели затварянето на железницата с аргумент, че "направените експлоатационни разходи не се покриват с реализираните приходи".

ГИОРТ казва, че аргументът присъства в официална документация – инициативата получава достъп до нея, защото води дело срещу спирането на железницата в Административен съд-София. Аргументът за спирането на железницата е защитаван от двама директори на НКЖИ – бившият Красимир Папукчийски и сегашният Мария Генова. Папкучийски е пратил доклад до Желязков, когато е бил транспортен министър, а Генова – до Георги Гвоздейков, който и сега е министър на транспорта (служебен).

"Дали Желязков и Гвоздейков не са били подведени да съгласуват документи с невярно съдържание, което е довело или може да доведе до значителни щети за държавата, а също така и до евентуален риск за националната сигурност, във връзка с Постановление № 181 ОТ 20 юли 2009 г. на Министерски съвет за определяне на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност – в чиито чл. 1, ал. 1 са описани националната железопътна инфраструктура, както и обектите на Топлофикация – София ЕАД", пита ГИОРТ.

Още данни, още аргументи

Координаторът на ГИОРТ Георги Статков посочва, че и в участъка на железницата от ВТУ "Тодор Каблешков" – гара "Пионер" – Хладилника има приходи от 2,2 млн. лв. за 10 години (от отдадени търговски обекти в района на "Пионер"). Министерският съвет обаче даде този участък за направа на зелен ринг – това ще бъде обжалвано в съда от гражданската инициатива. Тя твърди, че над месец и половина няма отговор от столичния кмет Васил Терзиев за среща, няма отговор и от председателя на транспортната комисия на Столичния общински съвет (СОС) и лидер на БСП в СОС Иван Таков: Фандъкова и Здравков представиха първия елемент на т.нар. Зелен ринг

Общо гражданската инициатива изброява над 5,5 млн. лв. печалба от собствеността на Околовръстната железница за различен период от време.

Близо 2/3 от терените на Околовръстната железница на територията на целия град все още са държавна собственост и не са застроени. По нейното трасе се предвижда изграждане на т.нар. "Зелен ринг", заменящ релсовия път с велосипедни алеи и строежи. Въпросът е – защо не жп път и велоалеи заедно?

Жп линията се изгражда в периода 1912 - 1942 г. Именно тогава се взима решение за старт на движение на пътници, което така и не започва поради бомбардировките над София от Втората световна война. След 1944 г. линията постепенно е демонтирана и никога не е обследвана от институциите като възможност да се ползва за истинска градска железница.

Още: Зелен ринг ще свърже 30 квартала в София

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес