Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засилен трафик в цялата страна, пиян шофьор предизвика катастрофа в Кресненското дефиле

02 януари 2023, 19:26 часа • 2103 прочитания

Пиян шофьор е предизвикал катастрофа в Кресненското дефиле на пътя Сандански - Благоевград, заради което се образуваха опашки от изчакващи автомобили. Движението в района не е спряно, но се осъществява двупосочно в едната лента на пътя като се регулира от Пътна полиция. Инцидентът е станал между два леки автомобила. Няма данни за сериозно пострадали хора, съобщиха от МВР. 

Друга колона от пътуващи автомобили се образува заради две катастрофи в посока София в района на село Български извор. Колоната от автомобили, пътуващи към столицата, достигна до около 3 км., съобщи БНР.

Днес, в последния от поредицата почивни дни, трафикът в цялата страна и най-вече към София е интензивен. Натоварено е движението и на граничните пунктове за влизане в страната. Тунелите на автомагистрала "Хемус" са отворени за движение и там не са образувани тапи и опашки. Още: Швейцарец загина при тежка катастрофа във Врачанско

От МВР съобщават, че до 3 януари е създадена организация за разполагане на допълнителни екипи на входовете и на изходите на големите градове, за да следят за безопасността на движението в дните с интензивен трафик. Продължава прилагането на т.нар. линеен подход и нарушителите ще бъдат извеждани от пътния поток. При контрола основно ще се следи за извършване на неправилни маневри, за движение в лентата за принудително аварийно спиране на магистралите.

Освен че полицаите ще улесняват движението на моторни превозни средства, продължава и специализираната операция за спазване на Закона за движението по пътищата, чийто акцент е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори, посочват от ведомството.

Към момента движението по основните направления за придвижване към столицата и другите големи градове е интензивно. Засилен е трафикът в района на Симитли-Железница, разположените там екипи на Пътна полиция подпомагат изтеглянето на превозните средства. На път I-1, в района на Владая, е въведено реверсивно движение с отворени две платна за улеснение на влизащите в София. Още: Шофьорът, ударил две коли на Нова година и избягал, е служител на МВР

Към 16 ч. днес общо 7566 моторни превозни средства са проверени за спазване на Закона за движението по пътищата. Извършен е контрол на 9743 водачи и пътници. Съставени са 1455 фиша и 438 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е да не се допускат шофьори, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на превозни средства от шофьори без книжка.

Нарушения

В рамките на изминалия ден са установени общо 34 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол - 19 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 15 - с над 1,2 промила, а двама, спрени за проверка, са отказали да бъдат тествани. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 12 души, а петима са отказали да бъдат тествани.

По метода "линеен контрол" са проверени 1662 превозни средства и 2053 водачи и пътници, отчитат от полицията. За установени нарушения са съставени 337 фиша и 99 акта за административни нарушения. Установени са седем водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, и един - с над 1,2 промила. Трима души са шофирали след употреба на наркотични вещества или техни аналози.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес