Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започва Рождественският пост

15 ноември 2020, 08:30 часа • 2378 прочитания

От 15 ноември започва постът преди празника Рождество Христово. Според Устава на БПЦ Коледният пост е втори по своята продължителност след Великия пост.

Той е четиридесетдневен и не е така строг като Великия и Богородичния пост, като е подобен на Апостолския - Петровия. Постът започва от 15 ноември и завършва на 24 декември.

В навечерието на поста се отбелязват Рождественски заговезни - с взаимно опрощение и заговяване, с разговори и създаване на нагласа за встъпване в предстоящия пост, посветен на славното Христово Рождество.

През първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември включително се консумира само растителна храна с олио. През останалите дни на този пост, без сряда и петък, се разрешават безгръбначни животни - охлюви, миди, октоподи и други, които също се приемат за постни храни. Традиционно на 21 ноември - Въведение Богородично, и на 6 декември - Никулден, се консумира и риба.

Човек, който се готви за изповед и Свето Причастие, е необходимо предварително да уточни с изповедника си начина и степента на постене. Който е болен или има хронични заболявания, непременно трябва да се посъветва с изповедника си, като му съобщи и мнението на лекаря, съобщава на страницата си Светия Синод.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес